Austrijska HETA se povlači iz Bosne i Hercegovine

Dodajte komentar

Heta Asset Resolution, “loša banka” bivše Hypo Alpe Adria, povlači se iz Bosne i Hercegovine.

Nakon Srbije, piše Indikator.ba, ova institucija koja je imala zadatak da unovči imovinu posrnule austrijske banke a potom se likvidira, okončava posao i u BiH, te u Crnoj Gori.

Kako je portal Indikator ranije izvijestio imovinu HETA BiH i HETA AG, te banjalučke kompanije BORA, prema ugovoru koji je sklopljen 17. maja prošle godine preuzela je češka Apollo grupa.

Kako se navodi u juče objavljenom finansijskom izvještaju HETA, transakcije udjela u Bosni i Hercegovini zaključene su 25. februara ove godine, a u ovom mjesecu je predviđeno zaključenje prodaje portfolija imovine.

Društvo HETA će, kako je ranije najavljivano, nastaviti svoje poslovanje u BiH određeni vremenski period, nakon čega će zaključiti svoju misiju u našoj zemlji.

Sajt HETA-e u Bosni i Hercegovini nije aktivan, a na njemu stoji natpis da se trenutno “održava”.

Austrijska HETA je do kraja 2018. godine realizovala 90% imovine bivše banke.

U 2018. godine austrijska Heta je ostvarila prihod od prodaje i drugih mjera veći od 650 miliona eura, što je znatno više od očekivanih 500 miliona eura, te je ostvarila profit od 297 miliona eura. Kreditorima je ova institucija do sada distribuirala više od 8 milijardi eura.

HETA trenutno radi na ažuriranju plana prestanka rada, koji bi trebalo da bude gotov u maju 2019. godine.

Istovremeno, banka je objavila da će član Izvršnog odbora Arnold Schiefer otići krajem marta na vlastiti zahtjev, a preuzet će funkciju CFO u kompaniji ÖBB.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *