Nova pravila će ugroziti sektor saobraćaja i turističke agencije

Dodajte komentar

Javna rasprava o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju završava se sjutra, a iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) napominju da pojedine novine koje se ovim nacrtom predlažu mogu u značajnoj mjeri ugroziti poslovanje i u krajnjem opstanak privrednih subjekta u tom sektoru.

Naime, kako za Dnevne novine objašnjavaju, nova zakonska rješenja predviđaju da se taksi, shuttle i rent a car prevoz sa vozačem ne može obavljati vozilima u zakupu, zatim da auto taksi može pružati usluge isključivo na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja je izdala licencu. Takođe, predviđeno je da taksimetar mora biti uključen tokom trajanja usluge, kao i da auto taksi prevoznik izdaje račun za obavljanje prevoza u skladu sa zakonom kojim se reguliše naplata poreza.

“Ono što je novina u nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju jeste definisanje rent a car sa vozačem kao oblika javnog prevoza, vozilom čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura i starosti do šest godina. Novim pravilima postojećim registrovanim pružaocima limo usluga se određuje način poslovanja, čime se onemogućava da samostalno donesu poslovne odluke kojima će se ostvariti veća ekonomičnost i efikasnost poslovanja. Uvode se uslovi u dijelu posjedovanja osnovnih sredstava enormno visoke vrijednosti, koje određeni broj preduzeća neće moći da ispuni”, napominju iz Unije.

Oni su, takođe, mišljenja da pomenute izmjene ni na koji način neće “ugroziti nelegalne prevoznike već će dodatno opteretiti i otežati poslovanje registrovanih i regularnih privrednih subjekata.

“Samim tim, na ovaj način neće doći do suzbijanja nelojalne konkurencije i podsticanja ‘zdrave’ poslovne klime. Naprotiv, izražavamo bojazan da bi usvajanje ovakvih rješenja u velikoj mjeri narušilo održivost privrednih subjekata u ovom sektoru, uz podsjećanje da se radi o malim preduzećima koja teško da svoje poslovanje mogu konsolidovati nakon ‘udara’ koji bi, sasvim sigurno, na njih izvršilo usvajanje određenih normi sadržanih u predmetnom Nacrtu”, kazali su u UPCG.

Kako objašnjavaju, takve odredbe, u krajnjem, mogu dovesti do povećanja cijena u sektoru saobraćaja, što može imati negativan uticaj na turizam.

“Neminovno je da eventualnim usvajanjem predloženih ili sličnih odredbi možemo očekivati povećanje cijena u sektoru saobraćaja i postojanje ograničenih kapaciteta, a što može imati direktan negativan uticaj na sektor turizma i njegovu konkurentnost koji je glavni korisnik kako taxi prevoza, tako i limo prevoza, a gdje se trenutno ograničava sloboda izbora i mogućnost ponude. Ono što bismo ukazali da predloženi propis neće ugroziti samo sektor saobraćaja, već i turističke agencije koje posjeduju sopstvena vozila a koje ne zadovoljavaju propisane uslove predloženim”, navode iz Unije gdje ističu da će u narednom periodu nastojati da intenziviraju komunikaciju sa nadležnim ministarstvom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *