Naslovne strane dnevnih novina za 5. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pobjeda

Smanjiti PDV na struju na 7 odsto

Prijedlog SDP-a da se PDV na struju smanji sa 21 na 7 odsto ušao je u skupštinsku proceduru. U obrazloženju se navodi da bi se “usvajanjem ovih izmjena anulirali negativni efekti povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije i najavljenog povećanja električne energije za šest odsto. To je, kažu, uradila Hrvatska od januara 2017. kad je smanjila stopu PDV-a za struju sa 25 na 13 odsto.

Žene vlasnice četvrtine preduzeća

Na konstitutivnoj sjendici Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo Privredne komore juče je za predsjednicu izabrana Ivana Tomašević iz Biznis centra Bar, a za zamjenicu Slavica Striković iz NVO Ženska akcija, saopšteno je iz PKCG. Najnoviji podaci pokazuju da je sve više žena koje pokreću i vode sopstveni biznis. U 2011. godini, prema podacima Poreske uprave, broj preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća iznosio je 6.200, dok ih je u 2017. godini bilo 8.580, što je 24,3 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata…

Traže 2,5 miliona eura zbog Planinke

Zastupnik kompanije “Primorje Hotels&Restaurants” Dejan Terzić tražio je spajanje postupaka po tužbama stečajne uprave Ski-centra “Durmitor” koji se, protiv ove kompanije, vode pred Privrednim sudom zbog hotela “Planinka” na Zabljaku. Zahtjev je podnijet sutkinji Senadi Hasanagić kod koje je predmet već pet godina, ali je postupak bio u prekidu do pravosnažnosti presude kojom je utvrđeno da je ugovor o prodaji i investiranju u hotel “Planinka”, između stečajne uprave i konzorcijuma HlT Fond i HTP Primorje Tivat AD, raskinut.

Dan

Žugić odlučuje o spajanju, a kćerku mu zaposlili u CKB

Zaposlenje Jovane Žugić dovodi guvernera u potencijalni konflikt interesa, ukoliko bude odlučivao o ugovoru CKB banke. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da će biti obezbijeđeno izbjegavanje eventualnog konflikta interesa, u skladu sa regulatornim okvirom. – Centralna banka Crne Gore još uvijek nije dobila zvaničan zahtjev za spajanje Crnogorske komercijalne banke AD Podgorica member of OTP Groupi Sosijete ženeral banke Montenegro AD. O zahtjevu koji nam bude upućen odlučiće odgovarajući organ CBCG, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore utrvđenim nadležnostima.

Smanjuju porez na dobit i zarade

Vlada razmišlja da smanji ili ukine stopu poreza na dobit za kompanije koje reinvestiraju svoj profit, saopštio je premijer Duško Marković. Na događaju “Otvoreno sa premijerom, koji organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmČam), kazao je da Vlada takođe razmišlja i da pruži određene olakšice koje se tiču poreskog opterećenja rada.

Tužilaštvo da ispita ko je uzeo 6,8 miliona eura

MANS je juče podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića, potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića i više osoba zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja radi sticanja nezakonite dobiti i moći u postupku privatizacije Elektroprivrede (EPCG). Krivična prijava, podnesena Specijalnom državnom tužilaštvu, na čijem čelu je Milivoje Katnić, obuhvatila je i Dušanku Jeknić, Damira Asovića, Veselina Barovića, kao i Edvarda Petre Mearsa i Sarah Luise Petre Mears iz ofšor kompanije River Financial Trading Limited. U prijavi ce navodi da cy ce oni udružili y krimina lnu organizacijy sa ciljem vršenja teških krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora teža od četiri godine, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Pri tome je, kako su navel i, svaki od prijavljenih imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, planirajući i sprovodeći djelovanje i u međunarodnim razmjerama, koristeći privredne i poslovne strukture i uticaj na izvršnu vlast, u postupku privatizacije EPCG. Istakli su da su prijavljeni u toku tenderske procedure produži li rok i uslove tendera, privilegovali A2A i omogućili joj da prije isteka roka za podnošenje prijava na tenderu za prodaju državnih akcija dođe do 15 odsto dionica EPCG koje su bile u vlasništvu privatizacionih fondova i tako dobije svog predstavnika u menadžmentu EPCG dok je trajao postupak prodaje akcija. Istovremeno su omogućili ofšor kompaniji iz Londona River Financial Trading i njenim skrivenim vlasnicima da na osnovu simulovanih ugovora o posredovanju u prod aji akcija EPCG, koje su bile u vlasništvu privatizacionih fondova, dođu do nerealno visoke provizije od 6,8 miliona eura piše u prijavi.

Dnevne novine

Uskoro nova procjena rejtinga

Usvajanjem tri zakona u narednom periodu, koji se tiču javno-privatnog partnerstva, javnih nabavki i koncesija, trebalo bi da se stvori pravni okvir u cilju unapređenja poslovnog ambijenta i snaženja konkurentnosti, kazao je ministar finansija Darko Radunović. On se juče sastao sa predstavnicima kreditne rejting agencije Standard & Poor's (S&P), sa kojima je razgovarao o prikupljanju podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, na osnovu kojih će se obavljati dalja procjena rejtinga države.

Za novi obračun plata država daje pola miliona

Podgorička kompanija Montora sa inostranim partnerima naredne tri godine radiće na implementaciji centralizovanog obračuna zarada za cijelu državnu administraciju, za šta će im biti isplaćeno 598.750 eura. Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija, tenderska komisija odlučila je da prihvati ponudu konzorcijuma u kojem su još AAM Management Information Consulting iz Budimpešte, Financial Agency FINA iz Zagreba i Enter iz Ohrida.

Unaprijediti položaj žena na tržištu rada

Koordinacioni odbor za žensko preduzetništvo, između ostalog, zalagaće se za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za uključivanje žena u preduzetništvo i unapređenje njihovog položaja na tržištu rada, saopšteno je na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici u Privrednoj komori (PKCG). Odbor će aktivno učestvovati i u izradi i implementaciji dokumenata u cilju definisanja mjera podrške ženskom preduzetništvu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *