Švajcarska ima najveće rezerve zlata i deviza u Evropi, Crna Gora na pretposljednjem mjestu

Dodajte komentar

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, a Crna Gora našla se na pretposljednjem mjestu, podaci su referentnog izvora The World Factbook koji djeluje pri američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA).

Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korištenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.

Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švicarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mjestu Njemačka sa rezervama deviza i zlata u vrijednosti od 185,3 milijarde dolara.

Rezervi zlata i deviza u vrijednosti između stotinu i dvije stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.

Crna Gora se na ovoj listi našla na predzadnjem mjestu iznad Estenije sa vrijednošću od 600 miliona.

Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska je iznad naše zemlje na ovoj mapi sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 15,5 milijardi dolara, Srbija čije rezerve zlata i deviza iznose 10,7 milijardi dolara te BiH sa 5,3 milijarde dolara.

Na posljednjem mjestu mape The World Factbook smjestila se Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 389 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *