EU upozorava: Online trgovine krše potrošačka prava kupaca i skrivaju dodatne troškove

Dodajte komentar

Sve više se koriste prednosti kupovine na internetu. No, iako mnogi uspješno kupuju, često tokom kupovine nailaze na nejasne informacije o cijenama i popustima.

Kako bi provjerili gdje su najveći problemi, Evropska komisija i nacionalna tijela za zaštitu potošača iz zemalja članica EU sproveli su istraživanje koje je obuhvatilo 560 internetskih trgovina iz cijele EU.

Na oko 60 posto pregledanih internetskih stranica uočene su nepravilnosti u pogledu poštivanja propisa EU-a o zaštiti potrošača, pretežno u pogledu prezentiranja cijena i posebnih ponuda.

Otkriveno je kako na 59 posto od 560 pregledanih internetskih stranica trgovci ne poštuju obvezu isticanja linka na Evropske platforme za internetsko rješavanje sporova (ODR), što je obvezno prema zakonodavstvu EU-a. Platforma ODR omogućuje potrošačima i trgovcima da riješe sporove bez pokretanja sudskog postupka.

Na gotovo 30 posto internet stranica utvrđene su nepravilnosti u navođenju informacija o pravu potrošača na odustajanje od kupovine. U skladu sa zakonodavstvom EU-a potrošači pri kupovini na internetu moraju jasno biti obaviješteni o svojem pravu na odustajanje.

Kupovina na internetu otvara mnoge mogućnosti za potrošače. Međutim na više od polovine internetskih stranica pronađene su nepravilnosti, prije svega u pogledu načina oglašavanja cijena i popusta. To se mora spriječiti jer zbunjuje potrošače koji na kraju plate višu cijenu nego što su namjeravali. Zgrožena sam velikim brojem internetskih stranica na kojima je uočen taj problem i nadam se da je nehotičan. Trgovci na internetu moraju u potpunosti poštovati propise EU-a o zaštiti potrošača. Nacionalna tijela za zaštitu potrošača, uz pomoć Komisije, poduzeti će potrebne mjere za zaustavljanje takvih nepoštenih poslovnih praksi, istakla je Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova.

Za više od 31 posto internet stranica koje nude popuste tijela za zaštitu potrošača sumnjaju da posebne ponude nisu vjerodostojne ili smatraju da je snižena cijena nejasno izračunata.

Na 211 stranica konačna je cijena pri plaćanju bila veća od početne ponuđene cijene, a na 39 posto njih nisu pružene odgovarajuće informacije o dodatnim neizbježnim troškovima isporuke, metodama plaćanja, naknadama za rezervacije i drugim sličnim dodatnim troškovima.

Iz EU ističu kako trgovci moraju prikazati cijene koje uključuju sve obvezne troškove, a ako se takvi troškovi ne mogu unaprijed izračunati, kupcu se jasno mora navesti da oni postoje.

Evropska komisija će rezultate istraživanja proslijediti nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača, a ona će potom preduzimati potrebne mjere kako bi se nepravilnosti ispravile i tako osigurala zaštita potrošačkih prava građana EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *