Konjević: Plaćamo najskuplju struju u regionu, a vi je opet povećavate

Dodajte komentar

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević reagovao je na jučerašnju izjavu ministarke ekonomije Dragice Sekulić.

“Građani Crne Gore su oduševljeni što će im cijena struje biti veća do 8%!J er Vi kažete da ste “uradili sve da povećanje cijena struje ne utiče negativno na njihov životni standard”. To bi u prevodu značilo – veće cijene struje, građani će živjeti bolje.I pak mi se čini, uvažena ministarko Sekulić, da se kroz novi povećan iznos računa za struju “živjeti bolje” privatni biznisi pojedinaca bliskih DPS-u.Z a vas je “dnevno političarenje” kada Vas pitamo zašto umjesto novog “zavlačenja ruke u džep građana” i povećanja cijena struje ne naplatite poreski dug od preko 500 miliona i zašto kompanije iz grupacije Vektra duguju preko 10 miliona za poreze”, navodi on u saopštenju.

U obraćanju ministarki, Konjević dalje navodi:

“Vaše je poštovana gđo Sekulić da se zalažete da nema privilegovanih pojedinaca i firmi i da zakon važi jednako za sve. Jer zašto, poštovana gđo Sekulić, obični građani plaćaju uredno poreze a Vektra duguje milione. Je li zato što je Vektra bliska pojedincima iz DPS-a? Ali Vi ne biste da to objašnjavate građanima putem medija! Vektri milioni, a građanima veći računi za struju.

Građani plaćaju najskuplju cijenu struje u regionu – skuplju od građana Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije.

I vi je i pored toga opet povećavate.

Prosječna zarada u posljednje dvije godine koliko vi “radite sve u interesu građana” ne raste. Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u regionu svega 193 eura, a skoro 80 hiljada građana zivi sa platom do 250 eura.

Slično ste objašnjavali i rast PDV sa 19 na 21%, povećanje akciza na gorivo i druge proizvode, zadržavanje kriznog poreza. Ali zato realna kupovna moć građana, prema zvaničnim podacima je u 2018-oj manja 3 odsto. O rastu zarada u 2019. i 2020. u projekcijama Ministartva finansija ni riječi. Naprotiv najava “zamrzavanja” zarada i naredne dvije godine.

Ali građani neka ne brinu – “vi ste sve uradili da povećanje cijena struje ne utiče negativno na njihov životni standard”, navodi Konjević.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić odgovorila je na pitanja koja joj je ranije danas putem medija uputio poslanik SDP-a Raško Konjević.

“Razumijem da u svojoj najnovijoj ulozi opozicionara, koji navodno čuva narod od države, ovo predstavlja inspirativnu temu za Vas, posebno što ste kao funkcioner SDP-a u više uloga bili direktno uključeni u usvajanje zakona, uredbi i ugovora koje je Vlada dužna da i sada primjenjuje”, navela je Sekulić u reagovanju.

Nema namjeru, kaže, da se o ovako važnoj temi koja se tiče građana sa Konjevićem prepisuje putem medija i “tako mu pomogne u dnevnom političarenju, već jedino da poštuje instituciju čiji je dio.”

“S obzirom na najavljenu sjednicu odbora, a imajući u vidu pitanja koja ste mi ovim putem poslali, odgovoriću sa svojim saradnicima stručno i argumentovano na sva pitanja Vas i Vaših kolega, u okviru rada Parlementa.

Sigurna sam da ćete tada i sami uvidjeti da je ova Vlada učinila sve da uvećanje cijene za neke kategorije potrošaca, ne utiče na smanjenje životnog standarda posebno imajući u vidu socijalno osjetljive kategorije”, zaključila je Sekulić

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *