Crna Gora “kroti” onlajn kladionice: Neće biti klađanja na stranim sajtovima, svaki dobitak biće oporezovan

Dodajte komentar

Crna Gora je među rijetkim državama u kojoj možete da dobijete 100.000 eura na kladionici ili putem onlajn klađenja, a da državi ne morate ni euro da uplatite po osnovu poreza. Još ako pri tom koristite strane sajtove za klađenje, bet365, bet-at-home ili William Hill, onda sigurno znate da se dobitak nikada ne oporezuje i da vam se u potpunosti prebacuje na račun. Ipak, tome je u Crnoj Gori došao kraj.

Vrlo brzo bi kladioničari iz Crne Gore mogli zaboraviti na strane sajtove za klađenje jer će, kako saznaje portal Standard, upravo ova oblast u biti detaljno regulisani novim Zakonom o igrama na sreću.

Albanija je u potpunosti ukinula sportsko klađenje, u Hrvatskoj se ukida klađenje na stranim sajtovima, sličan zakon se sprema i u Srbiji, dok je ova oblast u Crnoj Gori i dalje neuređena, pa godišnje gubimo milionske prihode. Zbog toga se polako privodi kraju izrada novog Zakona o igrama na sreću, kojim bi bile otklonjene sve manjkavosti starog zakona iz 2003. godine.

Kako su Standardu saopštili iz Uprave za igre na sreću, trenutno u Crnoj Gori šest privrednih društava priređuje online klađenje.

“Za priređivanje onlajn klađenja oni plaćaju koncesionu naknada u iznosu od 10.000 eura na mjesečnom nivou”, kazali su nam u Upravi za igre na sreću.

Ipak, mnogo je sajtova koji u državnu kasu ne uplaćuju ni euro, a na kojima se svakodnevno veliki broj crnogorskih građana kladi.

Kako bi stali u kraj ovom problemu, zbog kojeg konstantno gubimo novac, Crna Gora je riješila da krene putem Hrvatske i da napravi jasnu podjelu na legalne i nelegalne sajtove za klađenje.

Dakle, kako saznajemo, u zakonu će jasno biti definisano ko i na koji način može priređivati onlajn klađenje u Crnoj Gori.

Oni koji budu plaćali državu koncesiju na mjesečnom nivou biće označeni kao legalni, dok će IP adrese ostalih sajtova biti blokirane.

To nam je indirektno potvrđeno i u Upravi za igre na sreću.

“U toku je izrada novog Zakona o igrama na sreću, čime će se otkloniti nedostatnosti važećeg zakona i unaprijediti oblast igara na sreću, koristeći uporedna iskustva. Nakon izrade Nacrta zakona slijedi javna rasprava, tokom koje će se iskristalisati konačna rješenja”, saopštili su iz Uprave za igre na sreću.

Novi problem

Pored činjenice da bi se crnogorski građani morali odreći klađenja na stranim sajtovima koji ne plaćaju koncesionu naknadu našoj državi, više će ih vjerovatno “zaboljeti” činjenica da će, gotovo sigurno, novim zakonom biti oporezivan dobitak u kladioničarskim igrama u visini od 15 odsto računajući i ulog.

Oporezivanje dobitka u Hrvatskoj je na snazi već godinama.

Podsjećanja radi, još 2015. godine, Ministarstvo finansija je pokušalo da, izmjenom Zakona o igrama na sreću, uvrsti oporezivanje dobitka, ali su priređivači igara na sreću burno reagovali i za dva dana skupili 25.000 potpisa građana koji su tražili da ta se ta odluka ne sprovodi. I do danas nije sprovedena.

Međutim, do njenog sprovođenja, sve su prilike, će ubrzo doći jer bi tokom ove godine trebalo da bude završena izrada novog Zakona o igrama na sreću.

Iskustva u regionu

Pored Hrvatske u kojoj se oporezuju dobici i zabranjuje klađenje na stranim sajtovima, u Srbiji se očekuje sličan zakon.

Kao i kod nas i u Srbiji je problem oko pronalaženja zajedničkog jezika države i priređivača oko oporezivanaj dobitaka.

Najdrastičnija je Albanija, gdje je odlukom Vlade zabranjeno klađenje. Mali izuzetak predstavljaju kazina u sklopu hotela sa pet zvjezdica, gdje su dozvoljene igre na sreću.

U Bosni i Hercegovini se takođe oporezuje dobitak na kladionici.

Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću plaća se po stopi od deset odsto na dobitke u visini od pet do 1.0000 eura, po stopi od 15 odsto na dobitke iznad 1.000 do 4.000 eura, a po stopi od 20 odsto na dobitke iznad 4.000 do 50.000 eura, a po stopi od 30 odsto na dobitke iznad 50.000 eura.

Oporezivanje je prisutno u gotovo svim evropskim država i kreće se između 10-30 odsto u odnosu na visinu dobitka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *