Bespovratna podrška maslinarima za investicije u širenje i modernizaciju proizvodnje

Dodajte komentar

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije korisnici mogu iskoristiti za podizanje novih, nabavku opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, upravljanje biljnim otpadom, kao i za izradnju podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije.

“Za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina bespovratna podrška iznosi do 60 odsto, dok je za revitalizaciju maslinjaka podrška sedam eura po revitalizovanoj maslini”, navode oni.

Kako su dodali, podržavaju se investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao održavanje i širenje plasteničke proizvodnje.

“Podrška nabavci opreme za maslinarstvo usmjerena je na osavremenjavanje proizvodnje, a poseban akcenat stavlja se na kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, kao i na uređenje maslinjaka”, saopštili su iz Ministartsva.

Korisnici podrške po ovom javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i upisani u Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja u momentu podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

“Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od ukupno prihvatljivih troškova, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina gdje iznosi do 60 odsto. Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura. Poljoprivredno gazdinstvo može konkurisati sa samo jednim zahtjevom i može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine”, objasnili su u ovom vladinom resoru.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. novembar 2019. godine.

Maslinari mogu iskoristiti i brojne druge mjere podrške

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, maslinarima je na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, odnosno subvencije za biljnu proizvodnju, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru, a za mlade do 40 godina i dodatnih 10 eura po hektaru.

Takođe, ističu u Ministarstvu, na raspolaganju su im i mjere podrške koje se odnose na nabavku mehanizacije, kopanje bunara, zatim organsku proizvodnju, očuvanje genetičkih resursa i druge.

“Stoga, maslinari, kao i poljoprivredni proizvođači iz drugih sektora, imaju niz mogućnosti i priliku da iskoriste značajnu finansijsku podršku i da unaprijede proizvodnju i konkuretnost”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *