Javni sektor bez povećanja zarada

Dodajte komentar

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku da vrijednost koeficijenta za obračun osnovne zarade zaposlenih u javnom sektoru za fiskalnu 2019. godinu, u bruto iznosu bude 90 eura. To u praksi znači da u 2019. nijesu planirana povećanja zarada u javnom sektoru.

Prema crnogorskim propisima, zarada za puno radno vrijeme od 176 časova u mjesecu obračunava se po formuli: startni dio zarade plus koeficijent složenosti uvećan za minuli rad puta obračunska vrijednost koeficijenta. Elementi za obračun bruto zarade su startni dio zarade, obračunska vrijednost koeficijenta složenosti i koeficijent složenosti uvećan za minuli rad.

Startni dio zarade u bruto iznosu, koji čini topli obrok i 1/12 regresa za korišćenje godišnjeg odmora, iznosi najmanje 70 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta (63 eura). Obračunska vrijednost koeficijenta složenosti se utvrđuje svake godine i već neko vrijeme u našoj državi ona iznosi 90 eura. Obračunska vrijednost koeficijenta, koja služi kao osnovica za obračun startnog dijela zarade, ne može biti manja od ovog iznosa.

Koeficijent složenosti je utvrđen ugovorom o radu, odnosno Opštim ili granskim kolektivnim ugovorom za određenu stručnost isloženost poslova i oni iznose od 1,03 do 4,12. Minuli rad – zarada zaposlenog uvećava se za svaku započetu godinu radnog staža do 10 godina iznosi 0,5 odsto, od 10-20 godina 0,75, a preko 20 godina jedan odsto.

Vlada bi uskoro trebalo da usvoji i novu odluku o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru, koja je za prošlu godinu iznosila 14 obračunskih vrijednosti koeficijenta, umjesto ranijih 20. To u praksi znači da su, umjesto 1.800, zaposleni u javnom sektoru dobiti 1.260 prilikom odlaska u penziju.

Prema Odluci o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru, lica koja rade u državnim institucijama imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju i u slučaju proglašenja tehnološkim viškom.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *