EK će zabraniti spajanje Alstoma i Siemensa

Dodajte komentar

Evropska komisija će danas, kako se očekuje, zvaničnozabraniti spajanje francuskog Alstoma i njemačkog Siemensa, naveli su izvori iz francuske vlade.

Francuski ministar finansija Bruno le Maire u utorak je osudio tu očekivanu odluku kao „grešku“ i rekao da će to služiti interesima Kine time što će se blokirati stvaranje velike evropske grupe u sektoru željeznice.

„Mislim da je kocka bačena“, rekao je ministar Le Maire za televiziju France 2, govoreći o očekivanom vetu koji će Evropska komisija dati za spajanje ova dva proizvođača vozova.

„Jako žalim zbog toga jer smatram da je to ekonomska greška“, dodao je Le Maire.

Više izvora jučer je reklo da će evropska sekretarka za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager danas objaviti svoju zabranu za spajanje dvije kompanije, koje je sa velikom pompom najavljeno u septembru 2017. uz podršku Pariza i Berlina.

Sekretarka je više puta izrazila zabrinutost zbog posledica tog približavanja. Time bi se po njoj smanjio broj rivalskih industrija u Evropskoj uniji što bi moglo uticati na porast cijena vozova za željezničke kompanije i poskupljenje prevoza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *