Veći računi za februar, ko potroši preko 300 kilovata

1 komentar

Zbog rasta naknade za podsticaje proizvodnje iz obnovljih izvora energije (OIE) oko 40 odsto domaćinstva u Crnoj Gori, koji mjesečno potroše više od 300 kilovat sati struje mogu očekivati nešto veće februarske i martovske račune, procjenjuju u Ministarstvu ekonomije.

“U skladu sa novom Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje iz OIE, utvrđeno je da naknada za podsticanje električne energije za 2019. godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena za potrošnju prvih 300 kilovat sati (to je iznos računa oko 30 eura). Naknada za podsticanje za preostalu potrošnju iznosi 0,94 centa po kilovat satu, pa će njen udio u ukupnom iznosu računa rasti sa povećanjem potrošnje”, kazali su iz ministarstva “Vijestima”.

“Vijesti” su resor kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić pitale da li će stavljanje u pogon vjetroelektrane na Možuri povećati februarske i martovske račune građana mimo očekivanja ili će učešće naknada za obnovljive izvore na računima i dalje ostati na nivou od oko pet odsto na računu.

“U praksi, to znači da za oko 60 odsto domaćinstava ukupna cijena neće biti promijenjena, a kod većine preostalih udio obnoljivih po novom obračunu neće činiti više od sedam odsto, umjesto dosadašnjih pet odsto”, naveli su iz Ministarstva.

Na pitanje “Vijesti“, šta se desilo sa Nacrtom zakona o naftnim rezervama i zašto se poslije dvije godine on i dalje nalazi u fiokama Ministarstva ekonomije bez izgleda da će brzo biti usvojen, iz ovog resora su odgovorili da je “usklađivanje energetske politike Crne Gore sa politikom EU intenzivan proces koji ćemo nastaviti i u 2019. godini”.

“Za posljedicu će imati transponovanje niza direktiva i regulativa iz ove obasti, pa tako i direktiva koje podrazumijevaju donošenje Zakona o snabdijevanju naftnim derivatima u slučaju poremećaja u snabdijevanju. Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji predviđeno je usvajanje ovog zakona u IV kvartalu ove godine. Razlog planiranja usvajanja za IV kvartal leži u činjenici da je u toku usaglašavanje nacrta zakona sa Evropskom komisijom, pa će nakon toga biti upućen u redovnu proceduru njegovog donošenja”, objasnili su iz Ministarstva.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *