U jednoj banci čak 43,2 odsto loših kredita

2 komentara

Jedna od 15 banaka u Crnoj Gori ima čak 43,2 odsto loših, odnosno kredita koje joj klijenti ne vraćaju ili debelo kasne sa otplatom. Pobjedi su iz Centralne banke kazali da još tri banke imaju loše kredite iznad sistemskog prosjeka, ali nijesu saopštili imena banaka jer ih u tome sprečava Zakon o bankama, odnosno dio koji definiše poslovnu tajnu.

Po posljednjim zvaničnim podacima, na kraju novembra prošle godine ukupni krediti su bili 2,986 milijardi eura od čega je 207,5 miliona loših.

“Kod četiri banke ovaj pokazatelj je iznad sistemskog prosjeka i kreće se u rasponu od 9,08 odsto do 43,24 odsto. Na kraju novembra 2018. učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima na nivou sistema iznosilo je 6,95 odsto”, naveli su Pobjedi iz Centralne banke.

Iz CBCG su objasnili da se po prirodi posla mora imati određeni procenat loših kredita.

“Kreditni rizik je karakterističan za bankarsko poslovanje i on se ne može u potpunosti eliminisati, već se može samo umanjiti. Dakle, određeni procenat loših kredita mora postojati usljed prirode bankarskog poslovanja. Poželjno je da procenat nekvalitetnih kredita bude što niži”, saopštili su iz CBCG.

Po posljednjim podacima sa kraja trećeg kvartala prošle godine, najviše kredita je dala CKB 381 milion eura, potom Sosijete ženeral banka 364 miliona, Erste 309 miliona, NLB 295 miliona, Hipotekarna 221 milion, Prva banka 209 miliona, Adiko 197 milion, Lovćen banka 124 miliona, Univerzal kapital banka 91 milion, Atlas banka 77 miliona, Komercijalna banka 68 miliona, Zirat banka 50 miliona, Zapad banka 40 miliona, IBM 18,5 miliona i Nova banka 10,6 miliona. Nema podataka koliko je od ovih ukupnih kredita pojedinačno kod svake od banaka loših.

Podsjetimo da iz Centralne banke podsjećaju da je Crna Gora rekorder u smanjenju loših kredita koji su 2011. iznosili preko 25 odsto, a sada nepunih sedam odsto. Iz banke, međutim, kažu da će i dalje podsticati smanjenje loših kredita.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Odlicno! “Žugić je kazao da je CBCG blagovremeno izvještavala o stanju u finansijskom sistemu i da je samo trebalo pažljivije čitati njihova saopštenju.” (citat iz perioda nastanka afere Atlas) Dakle, CBCG i sad “suptilno” i “blagovremeno” upozorava na stanje u bankarskom sektoru, a na neukom gradjanstvu je da ovaj put “pazljivije cita” i tumaci sto CBCG zapravo kaze… PS. Da pomognem, od preostalih 13 banaka jedna je mucak, a vi, dragi gradjani, vidjite ocete li rizikovat dal ce Fond za zastitu depozita imati dovoljno novca da vas isplati kad kucne zadnja ura…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *