Prošle godine širom svijeta putovalo 1,4 milijarde ljudi

Dodajte komentar

Novi izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) pokazalo je da je 2018. bila vrlo dobra godina za globalni turizam sa 1,4 milijarde dolazaka putnika širom svijeta.

UNWTO nije očekivao tu brojku do 2020. godine, a neki od razloga za ovakve brojke su snažniji ekonomski rast, olakšice viznog režima i povoljnije cijene zrakoplovnih karata.

“Rast turizma u posljednjim godinama potvrđuje da je taj sektor jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta i razvoja”, kazao je generalni tajnik UN-ove organizacije za turizam Zurab Pololikashvili.

Prema ovom izvještaju, turizam u zemljama Srednjeg Istoka i Afrike rastao je za više od šest posto u prosjeku, iz godine u godinu, s povećanjem od deset posto na Srednjem Istoku i sedam posto u Africi.

Azijske i pacifičke zemlje kao i zemlje Evrope bilježe rast od šest posto.

Statistički podaci takođe pokazuju da je rast turizma u Americi manji od svjetskog prosjeka, sa samo tri posto rasta.

Broj međunarodnih dolazaka u centralnu Ameriku i Karibe smanjen je za dva posto, ali Karibi su pogođeni teškim uraganima Irma i Marija u rujnu 2017. godine.

Prema prognozi UN-ove agencije ove godine očekuje se da će rast međunarodnog turizma biti viši u skladu s istorijskim trendovima od tri do četiri posto.

U ovom izvještaju navedeno je i da se zbog neizvjesnosti Brexita, usporavanja ekonomskog razvoja, geopolitičke i trgovinske napetosti može očekivati pristup putovanjima u 2019. godini na principu “sačekati i vidjeti”.

Međutim, stabilne cijene goriva, poboljšana zračna povezanost te povećan broj destinacija koje se tek otvaraju doprinijeće pozitivnim pokazateljima, javlja danas Russia Today.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *