Amazonove pakete isporučuju roboti umjesto dobavljači

Dodajte komentar

Online prodavac Amazon pravi nove pokušaje u dostavi artikala sa svojim novim robotom “Scout”, ali se suočava i sa problemima.

U budućnosti posljednji dio puta u isporuci robe izvodit će roboti. Grupa je sada uvela “Scout”, autonomnog robota na šest točkova, koji preuzima pakete u malom gradu. On bi trebalo da radnim danima snabdijeva korisnike Amazon Prime koji žele da prime proizvode na dan narudžbe ili u roku od 48 sati nakon toga.

Scout treba da bude praćen od ljudskog pratioca da bi se izbjegla opasnost za kućne ljubimce, pješake i prepreke.
Međutim, sudar nije jedina prepreka uspješnim robotskim pošiljkama. Nejasno je, na primjer, kako će se robot snaći na stepenicama, kapijama, vrtnim ogradama ili prilikom prelaska ulice na pješačkim prelazima.

Osim toga, robot ne bi trebao izgledati toliko opasno da se pješaci uplaše – ali ne i toliko milostiv da ga djeca uznemiravaju na poslu.

Amazon nije jedina kompanija koja se oslanja na robote. Postoje roboti koji isporučuju hranu i roboti koji patroliraju tržnim centrima. Prema Brianu Gerkey-ju iz Open Roboticsa, iako postoji mnogo start-upa u ovoj oblasti, ekonomska održivost robota za isporuku još nije dokazana.

Ako Scout uspije, Amazon bi mogao nastaviti da smanjuje troškove za dobavljače. Međutim, velika upotreba robota bi mnoge ljude učinila nezaposlenima.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *