Vlada će na domaćem tržištu pokušati da nađe 180 miliona

Dodajte komentar

Odluka Vlade da se ove godine zaduži na domaćem tržištu emisijom obveznica donijeće korist građanima, državi i kompletnom sistemu, smatraju ekonomisti, predstavnici banaka i skupštinskog odbora za ekonomiju… Na dobitku će, kažu, biti i banke koje se odluče za kupovinu državnih obveznica, jer imaju viška novca, a kod države je sigurno ulaganje. Vlada će pokušati da 180 miliona nađe na domaćem tržištu.

Prema podacima od sredine prošle godine, u Crnoj Gori su bila 64 milionera. Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković Pobjedi je kazao da je to dobar potez.

“Sa aspekta bankara Vlada je siguran dužnik i ponder rizika po standardu je na nuli, nema rezervacija koje opterećuju iskaz solventnosti, a imamo višak depozita u odnosu na kreditni portfolio”, ocijenio je Pejaković.

Naglasio je da na taj način Vlada smanjuje troškove zaduživanja.

“Prihod ostvaruju domaći poreski obveznici i dio kroz porez se vraća u budžet. Ali i prihod kupaca hartija od vrijednosti se troši na lokalnom nivou. Inicijativa Vlade imaće i pozitivan uticaj na rad berze”, smatra Pejaković.

Na pitanje da li postoji bojazan da se ovaj potez negativno odrazi na bilanse ili likvidnost banaka kroz seljenje depozita, Pejaković odgovara da nema straha.

“Ne postoji rizik seljenja depozita u HoV, jer postoji višak likvidnih sredstava u odnosu na postojeće plasmane”, ističe.

Na pitanje da li taj potez Vlade može “natjerati” banke da podignu kamatu na štednju, Pejaković odgovara da će se teško manje štediše, kojih je najviše, odlučiti da ulože u obveznice.

“Kamatna stopa je tržišna kategorija i definiše je ponuda i tražnja. Iz Vlade je najavljena stopa do tri odsto u ove HoV što znači da može biti i manja, plus troškovi transakcija, posrednika, upitno je i koja će biti ročnost najavljene hartije, a treba da postoji mogućnost njihve prijevremene prodaje, tako da većina depozitara sa manjim iznosima, kojih je i najviše, teško da će se odlučiti za ovu akciju, rukovodeći se zanemarljivom dobiti u odnosu na postojeće ponude banaka”, kaže Pejaković.

Drugačije je, tvrdi, kod onih koji imaju velike depozite.

“Svakako je dobro da postoji još jedna opcija plasiranja kroz investiciono bankarstvo”, ocjenjuje Pejaković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *