Da li su italijanske banke u krizi?

Dodajte komentar

Mnoge italijanske banke imaju teškoća pri zaduživanju od privatnih investitora i priželjkuju pomoć od Evropske centralne banke (ECB), budući da će ove godine morati da pribave više od 55 milijardi eura kapitala.

Premda je spašavanjem nekih italijanskih banaka uklonjena prijetnja od većeg urušavanja italijanskog finansijskog sistema, on je slabo pripremljen za pružanje podrške ekonomiji koja je u riziku od ponovnog zapadanja u recesiju.

Italijanske banke još se uvijek bave s rješavanjem problema loših kredita koje im je obezbijedila zadnja velika kriza, pa bi svaka nova kriza zaprijetila bi povećanjem problematičnih kredita.

Politička neizvjesnost nakon što je prošle godine na vlast došla nova vlada koja se protivi mjerama štednje značila je rast troškova zaduživanja za italijanske banke, pri čemu su tek najveće italijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo bile u mogućnosti doći do kapitala putem neosiguranih obveznica.

Iz banke Monte dei Paschi, koja je bila spašena od propasti, prošle nedjelje su poručili da je ECB upozorio na izazove pribavljanja sredstava u ovoj godini, naglašavajući određeni škripac koji je bio evidentan u trećem tromjesečju 2018. godine, kada je tamošnja centralna banka, Banca d'Italia, objavila da je iznos dospjelog nadređenog duga bio za 200 milioona eura veći od onog izdatog.

Italijanske se banke oslanjaju na približno 240 milijardi eura vrlo jeftinih, dugoročnih pozajmica od ECB-a iz 2016. i 2017. godine, no taj je izvor finansiranja sada ugašen, a ako ne bude supstituta za te ciljane operacije dugoročnog refinansiranja (TLTRO), italijanske banke će biti suočene s pogoršanjem pokazatelja neto stabilnosti finansiranja (NSFR), indikatora dugoročne likvidnosti čije kretanje prate i nadziru regulatori.

Iz ECB-a su poručili da razmatraju nove vidove zajmova s dužim rokom otplate kako bi se izbjegao potencijalni šok po likvidnost.

“Mišljenja smo da će doći do nečeg poput nove ponude TLTRO-a kojom bi se pomoglo ublažavanje povećanje troškova finansiranja banaka”, rekao je Luca Manzoni, šef odjeljenja poslovanja s kompanijama u italijanskoj banci Banco BPM, trećoj najvećoj u Italiji, učesnicima nedavnog okupljanja.

Viši funkcioner u jednoj drugoj italijanskoj banci kazao je da mu se 2019. godina čini teškom te da i sam takođe očekuju da će se ECB uključiti. Iz ECB-a su odbili da kažu hoće li ponuditi nove dugoročne izvore finansiranja ialijanskim bankama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *