Naslovne strane dnevnih novina za 15. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

1 komentar

Pobjeda

Mjere u Atlas i IBM ne ugrožavaju sistem

Dešavanja u IBM i Atlas banci nijesu imala negativne reperkusije na poslovanje ostalih banaka, a povjerenje u bankarski sistemje očuvano, što potvrđuje rast depozita nakon uvođenja privremene uprave u tim bankama, saopšteno je iz Udruženja banaka nakonjučerašnjeg sastanka sa guvernerom dr Radojem Žugićem. Predstavnici UBCG podržali su mjere koje je CBCG preduzela prema ranjivim bankama, iako su teške i nepopularne, jer se na taj način dugoročno jača stabilnost sistema. Na sastanku je bilo riječi i o predstojećoj isplati garantovanih depozita za klijente IBM banke.

Franca na proljeće gradi novu fabriku

Bjelopoljska kompanija Meso-promet, vlasništvu Hilmije France, izgradiće u Bijelom Polju novu fabriku za proizvodnju mesnih prerađevina. Stara fabrika uništenaje u požaru krajem aprila prošle godine. V.d. glavnog državnog arhitekte Dušan Vuksanović dao je saglasnost bjelopoljskoj firmi naidejno rješenje za izgradnju ovog objekta.

Stvaranje kadra za tržište rada

Memorandum o razumijevanju između Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, austrijskog Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove i Privredne komore Austrije biće od izuzetne važnosti na polju stvaranja kadra potrebnog tržištu rada, u regionu Zapadnog Balkana, kroz prenos najbolje prakse iz Austrije, ocijenio je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. Onje u Beču prisustvovao ceremoniji potpisivanja ovog memoranduma.

Dnevne novine

Bankarski sistem stabilan, depoziti i dalje u porastu

Vanredne mjere u Atlas banci i Invest Banci Montenegro koje je uvela Centralna banka Crne Gore, nisu imale negativne posljedice po sistem u cjelini, zajednički je stav predstavnika centralne monetarne institucije i Udruženja banaka Crne Gore. Na sastanku guvernera CBCG Radoja Žugića i njegovih saradnika sa članovima UBCG, na čijem je čelu Esad Zaimović, konstatovano je da bankarski sistem karakterišu stabilnost i sigurnost, izražena kroz likvidnost i solventnost koji su iznad zakonski propisanih minimuma.

RAKČEVIĆ SA ČESIMA SPREMAN DA KUPI INSTITUT U IGALU

Konzorcijum češke kompanije Philibert i crnogorskog hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile Olive, biznismena Žarka Rakčevića, jedini je dostavio ponudu na javni poziv za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević” u Igalu, saopšteno je juče u Vladi, nakon zatvaranja tendera. Tenderska komisija za privatizaciju, kojom predsjedava ministarka ekonomije Dragica Sekulić, treba da odluči o ispravnosti dostavljene ponude na sjednici tokom ove nedjelje, a Rakčević vjeruje da je ona formalno ispravna.

Kamata za kašnjenje sada je osam odsto

Centralna banka Crne Gore objavila je da se od početka ove godine primjenjuju nove stope zateznih kamata od osam odsto. Odluku o utvrđivanju stope zatezne kamate od 1. januara do 30. juna ove godine zvanično je donio guverner Radoje Žugić, na osnovu izmjena zakona kojim se uređuje ova oblast. CBCG, kao centralna monetama istitucija, predložila je još sredinom marta prošle godine izmjenu legislative kojom je definisano da ova stopa iznosi sedam odsto. Ova zatezna kamata važila je protekle dvije i po godine i bila je najniža od 1. januara 2010. godine kada je počela primjena Zakona o visini stope zatezne kamate.

Dan

Autoput bi kasnio i da nema petlje

Podaci u vezi sa autoputem izneseni su u jesenjoj analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi Ministarstva finansija. Da će autoput kasniti sa završetkom, stidljivo je najavljivano od polovine ove godine, kada je postalo jasno da će zaboravljene petlje, pristupni putevi, elektro i vodovodna mreža morati da se rade da bi dionica bila funkcionalna. Zaboravljeni i neugovoreni radovi koštaće dodatnih desetine miliona, Vlada tvrdi oko 80 miliona, a njihovo izvođenje će zahtijevati dodatni vremenski rok za završetak. U toku su pregovori Vlade i Kineza u vezi sa neugovorenim radovima, za šta je potrebno potpisati aneks ugovora.

Bez posledica za bankarski sektor

Aktuelna dešavanja u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) nijesu imala nikakve negativne reperkusije na poslovanje ostalih banaka u Crnoj Gori, saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG). Predstavnici UBCG juče su na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG) Radojem Žugićem ocijenili i da je očuvano povjerenje klijenata, što potvrđuje evidentirani rast depozita u periodu nakon uvođenja privremene uprave u te banke.

Rakčević sa Česima dostavio ponudu

Konzorcijum češkog Filiberta i petrovačke Vile “Oliva, čiji je vlasnik Žarko Rakčević, jedini su dostavili ponudu za kupovinu 56,5 odsto akcija Instituta “Simo Milošević”, saopšteno je iz Vlade. Javni poziv za prodaju većinskog paketa akcija Vlade objavljen je polovinom oktobra, a juče je istekao rok za dostavljanje ponuda. Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom definisani su kvalifikacioni uslovi koje ponuđač mora da ispuni kao i minimalni uslovi koje ponuđač treba da ispuni kako bi ponuda bila uzeta u razmatranje. Ispunjenost kvalifikacionih uslova ocjenjivaće se nakon prijema i otvaranja paketa sa ponudom.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *