Radi se novi Prostorni plan na nivou države

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi novog Prostornog plana Crne Gore koji će važiti do 2040. godine. Rok za izgradnju je do kraja 2020. godine, odnosno 24 mjeseca.

Prema Vladinoj Odluci, Plan se izrađuje za cjelokupnu teritoriju Crne Gore i predstavlja opštu osnovu organizacije i uređenja prostora Crne Gore

Predviđeno je da će se za Plan raditi strateška procjena uticaja Plana na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu . Odluka je obavezala nadležne organe da se ne smije graditi u Starom Kotoru.

“Zabranjuje se građenje na dijelu prostora u granicama prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora, upisanog 1979. godine na Listu svjetske baštine UNESCO”, navodi se u Odluci.

Odredba o zabrani gradnje se ne odnosi na objekte koji se rekonstruišu radi sanacije održavanja i korišćenja u okviru postojećih horizontalnih i vertikalnih gabarita i koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, na izgradnju objekata infrastrukture, kao ni na prostor obuhvaćen Urbanističkim projektom Perasta i Urbanističkim projektom Starog jezgra Kotora.

Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja Plana.

Podsjetimo, aktuelni Prostorni plan do 2020. godine je predstavljen 2008. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *