Dolar bespotreban u trgovanju energetskim resursima

Dodajte komentar

Budući da dolar nije valuta ni Rusije ni EU bilo bi korisnije da pređu na euro u trgovanju energetskim resursima, kaže ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin.

Ministar smatra da ekonomske veze između Rusije i EU trenutno doživljavaju pravu “renesansu”, dodajući da se, uprkos svim političkim “govorkanjima”, broj bilateralnih projekata ubrzano povećava. U međuvremenu, Moskva u potpunosti podržava blok za širu upotrebu eura na međunarodnoj sceni, posebno u energetskoj industriji, rekao je Oreškin.

“Ako pogledate, na odnose Rusije sa EU, vidjećete saradnju i podršku Rusije u trenutnom planu povećanja uloge eura koju je nedavno uvela Evropska komisija”, rekao je ruski ministar.

Evropska komisija je iznijela svoj predlog za jačanje zajedničke evropske valute 5. decembra u očigldnom pokušaju da se ospori dominacija američkog dolara. Ruski ministar ekonomije naglasio je da, dok je za Rusiju udio dolara u trgovini u opadanju, čini se da je nepotrebno da se nastavi trgovina sa partnerima iz EU u dolarima, s obzirom na to da ih i Moskva i evropske države ne koriste kao nacionalnu valutu.

“Rusija nije zemlja dolara, Evropa, znate, nije bazirana na dolarima, ali iz nekog razloga trgujemo energetskim resursima u dolarima. Zato mislim da bi trebalo da razmislimo o prelasku barem na euro kao najbližu valutu i ​​za Ruse i za Evropljane”, rekao je Oreškin.

Ruski ministar rekao je da je primijetio da je trgovinski promet između Rusije i Evrope u posljednje dvije godine zabilježio dvocifreni rast – 23% u 2017. i 21% u 2018. U isto vrijeme, Moskva i njeni evropski partneri su angažovani u velikom broju projekata, uključujući one velikih razmjera, kao što su izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj i Finskoj, kao i gasovoda za prirodni gas Severni tok 2.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *