Dug građana za struju 119 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski građani za struju duguju nevjerovatnih 119 miliona eura. To je portalu Standard zvanično potvrđeno u Elektroprivredi Crne Gore.

“Dug crnogorskih domaćinstava za električnu energiju na 30.11.2018. godine iznosi 119.236.168 eura”, precizirali su u EPCG.

Prema njihovim podacima najveći prosječni dug imaju Bjelopoljci i Nikšićani.

“Najveci prosječni dug po potrošaču je u Bijelom Polju i Nikšiću, a najredovnije platiše su potrošači iz Tivta i Herceg Novog. Takođe, tokom 2018 javnim izvršiteljima predato je 12.862 predloga za izvršenje”, kazali su nam u EPCG.

Ipak, akcije EPCG za smanjenje dugovovanja su urodile polodom jer je današnji dug iako i te kako visok, smanjen u odnosu na prošlu godinu na 7,7 miliona eura.

“Akcije koje EPCG sprovodi, kao što su Podijelimo teret i nagradne igre za domaćinstva – članove Zlatnog tima, značajno su uticale na to da dugovanja potrošača iz kategorije domaćinstva iz godine u godinu bilježe opadajući trend. Sam pokazatelj da je u akciji Podijelimo teret 6 do danas potpisano preko 8.100 sporazuma, od kojih se 5.645 odnosi na kupce koji nastavljaju sa otplatom duga po povlašćenim uslovima, a 2.368 na nove potrošače koji su se priključili akciji, dovoljno govori o tome koliko su kupci prepoznali korist otplate duga po povlašćenim uslovima koje nudi EPCG”, objasnili su u Elketroprivredi.

Akcija traje do 31. decembra i mogu joj se priključiti sva domaćinstva koja imaju dug, bez obzira na visinu duga, a jedini uslov je da su plaćena tri poslednja računa.

“Akciji se mogu priljučiti i domaćinstva koja su isključena sa mreže, a potpisivanjem sporazuma dug se otplaćuje u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura i obustavlja se dalji obračun zatezne kamate dok je sporazum na snazi. Takođe, broj domaćinstava koja redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu utrošene električne energije dostigao je rekordnu brojku od skoro 200.000”, zaključili su u EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *