Manjinski akcionari HTP Onogošt traže da tužilaštvo ispita stečajni postupak

Dodajte komentar

Manjinski akcionari bivšeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) “Onogošt” ponovo su kod Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) pokrenuli inicijativu da se provjeri dokumentacija firme u periodu stečaja. Tim povodom potpredsjednik Skupštine akcionara HTP-a u stečaju Milan Jauković, 26. novembra je dao izjavu pred specijalnim tužiocem Lidijom Vukčević, zahtijevajući da se napokon pokrene krivični postupak u vezi sa stečajem u nikšićkom preduzeću. Jauković je pojasnio da su manjinski dioničari HTP-a oštećeni za oko 3,8 miliona eura za koje je vještačenjem utvrđeno da su bili na računu firme u stečaju na dan 5. avgust 2015. godine. Inicijativu za pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u HTP-u, manjinski akcionari su SDT-u Milivoju Katniću podnijeli početkom 2016. godine.

“Izjavu sam u SDT-u dao nakon što sam insistirao da vidim šta je sa našim predmetom nakon toliko vremena. Dostavili smo im neophodnu dokumentaciju, kao i presudu Apelacionog suda kojom se ukida stečaj sa ličnom upravom i dokapitalizacija HTP-a. Ne radi se u konkretnom slučaju o 20 ili 300 hiljada eura, nego o skoro 3,8 miliona koji su bili na računu stečajnog dužnika, a koji pripadaju manjinskim dioničarima. Tražimo da se utvrdi gdje je taj novac”, kazao je Jauković za “Dan.

Manjinski akcionari su prije tri godine nikšićkom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv stečajne uprave HTP-a i drugih lica koja su u preduzeću obavljala odgovorne funkcije. Za pokretanje krivičnog postupka, podsjetio je Jauković, tužilaštvo u Nikšiću nije našlo osnova iako su posjedovali izvještaj o vještačenju. Uslijedilo je njihovo obraćanje Katniću, pa i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću iz čijeg resora im je odgovoreno da nema osnova za krivični postupak. Vještačenje finansijskih iskaza u HTP-u obavljeno je za period od 2009. godine, kada je u firmu uveden stečaj, pa do avgusta 2015. godine.

“Tokom prethodnog perioda mi smo uporno insistirali da nam se odgovori gdje je novac, ali od Vrhovnog državnog tužilaštva 27. novembra ove godine stiže nam odgovor daje nikšićko tužilaštvo postupilo pravilno što je našu krivičnu prijavu odbacilo. Nigdje se u tom odgovoru, iako postoji validna dokumentacija, ne navodi nalaz vještaka kojeg su oni angažovali. Nepobitni dokazi da su manjinski akcionari HTP-a oštećeni za blizu 3,8 miliona eura postoje, i sad je na SDT-u samo da pregleda dokumentaciju i po njoj postupi”, kategoričan je Jauković.

Stečaj u HTP uveden je u trenutku kad je tom firmom upravljao podgorički HLT fond koji nije poštovao ni predloženi plan reorganizacije, pa je Privredni sud u nikšićkom preduzeću 2012. godine proglasio klasični stečaj kada je utvrđeno da je dug preduzeća oko 2,5 miliona eura. Od prodaje imovine firme taj dug je izmiren, a onda je stečajna uprava za više od hiljadu akcionara isplatila iznos od oko 5,1 milion eura, ali ne i onaj za koji već godinama tvrde da im pripada. Poslednji objekat HTP-a, hotel “Onogošt” u Nikšiću, prodat je u aprilu 2016. godine za 1,1 milion eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *