Fed četvrti put povećao kamatne stope

Dodajte komentar

Američka centralna banka je ponovo, već četvrti put ove godine, povećala ključne kamatne stope uprkos oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji optužuje Fed da šteti ekonomiji.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto. No poručili su i da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta ekonomije.

Čelnici Feda odlučili su da podignu kamate premda je dan prije Trump upozorio Fed da ne učini “još jednu grešku” s podizanjem kamata i da više “osjeti tržište”.

Predsjednik Trump, koji je imenovao predsjednika Feda Jeromea Powella, dosad je u niz navrata okrivio centralnu banku da šteti rastu ekonomije i izaziva nestabilnost na finansijskim tržištima.

Njegove su kritike stavile Fed pod pritisak jer predsjednici uopšteno izbjegavaju javno kritikovanje centralne banke zbog straha od politizacije institucije.

Na preskonferenciji u srijedu Powell je branio nezavisnost Feda, rekavši kako politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke.

Fed postepeno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine, podižući ih od izuzetno niskih nivoa na kojima su bile tokom finansijske krize kako bi se podstakla ekonomska aktivnost.

Jučerašnja odluka već je deveto povećanje kamata od 2015. godine, a četvrto ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *