Naslovne strane dnevnih novina za 18. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Najdinamičnija ekonomija u Evropi

Integracija Crne Gore u EU biće zvanično završena 2025, a ta je zemlja na 42. mjestu od 190 zemalja na listi “Doing Business 2018 Svjetske banke, navodi italijanski dnevni list “Korijere dela sera” u tekstu pod naslovom “Crna Gora poziva italijanska mala i srednja preduzeća”. -Imamo državni suverenitet stariji od milenijuma i burnu istoriju rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i podsjetio daje do raspada socijalističke Jugoslavije Crna Gora, iako razvijena sa industrijske tačke gledišta, ostala siromašna.

Akcije HTP Primorja prodate za 231.000 eura

Na Montenegroberzi je juče prodatio 104.929 akcija Primorja iz Tivta za 230.856 eura.Cijena po akciji je bila 2,2 i 2,3 eura. Ova kompanija ima 2,7 miliona akcija. Na berzi je prodato i 27.400 akcija Solane za 42.500 eura. Cijena po akciji je bila 1,55 i 1,65 eura.

Ivanović: Moramo čuvati preduzetnike i turiste

Skupštinski Odbor za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu podržao je juče prijedlog budžeta za narednu godinu koji iznosi ukupno 2,38 milijardi eura tekući budžet je 910,74 miliona, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona. Veća izdvajanja u odnosu na prošlu godinu su predviđena za obrazovanje, sport, poljoprivredu… Nedostajaće 556 miliona, od čega država već ima 180 miliona depozita.Predstavnici ministarstava turizma kojemu je opredijeljeno 8,8 miliona i poljoprivrede 24,1 milion eura, Zoran Tomić i Đuro Zugić, saopštili su da su zadovoljni.

Dan

Jovanović izabran, Martinović podnio žalbu

Ministar finansija Darko Radunović izabrao je Danila Jovanovića, sina Branka Jovanovića, sekretara Opštinskog odbora DPS-a, za pomoćnika direktora Poreske uprave u Sektoru za operativu u oblasti naplate. Time je okončano višemjesečno vaganje Radunovića ko će pokriti tu važnu poziciju u Poreskoj upravi. Radi se o funkciji za koju je konkurisao i bivši direktor ugašenog Sektora poreske policije Miodrag Martinović. Prema podacima “Dana, Martinović je nakon što je dobio odluku ministra krajem prošlog mjeseca podnio žalbu Komisiji za žalbe Ministarstva finansija, tvrdeći da se radi o partijskom zapošljavanju.

Promet manji za 53 odsto

Ukupan promet na Montenegroberzi u novembru je iznosio 665,13 hiljada eura i bio je 88 odsto manji u odnosu na oktobar. U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je manji oko 53 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 30,23 hiljade eura, a veći dio prometa, 88 odsto, o'stvaren je na slobodnom tržištu piše u Biltenu Montenegroberze.

Linije od Bara do Barija nema do proljeća

Kako je istekao ugovor kompanije “Barska plovidba sa “Jadrolinijom iz Rijeke, čiji je feribot “Dubrovnik od kraja maja do decembra povezivao crnogorsku i italijansku obalu, veza sa Barijem neće funkcionisati. Tako Crna Gora već treću godinu uzastopno iema pomorsku vezu na liniji Bar-Bari-Bar van ljetnje sezone, što zahtijeva da se nabavi novi brod koji bi spajao dva grada.

Dnevne novine

Neutrošeni novac usmjeriti na turizam, obrazovanje, puteve

Neutrošena sredstva u kapitalnom budžetu Direkcije javnih radova za 2018. godinu iznose 5,29 miliona eura. Od tog iznosa, kako se navodi u Informaciji o neutrošenim sredstvima Direkcije javnih radova za ovu godinu, 198.000 eura nije iskorišćeno za izgradnju i rekonstrukciju administrativnih organa. “Ta sredstva, tačnije 93.000 eura, neophodno je uložiti u izgradnju i rekonstrukciju administrativnog objekta u Gusinju, dok ostatak od 105.000 treba potrošiti na izgradnju lokalnog puta u Danilovgradu i izgradnju gradske saobraćajnice u Mojkovcu”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Počelo trgovanje akcijama

Trgovanje akcijama Generali osiguranja Montenegro na podsegmentu slobodnog tržišta počelo je danas. Akcije Generalia sa slobodnog tržišta uvrštene su na podsegment slobodnog tržišta. Odluku o skidanju akcija Generali osiguranja sa slobodnog tržišta i uvrštavanju na podsegmet slobodnog tržišta donijela je Komisija za kotaciju Montenegroberze na elektronskoj sjednici u četvrtak.

Ove nedjelje 42.090 nezaposlenih građana

U Crnoj Gori je ove sedmice oko 42.090, 0,8 odsto manje nego prošle, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju ZZZ, pala sa prošlosedmičnih 18,29 odsto na 18,14 odsto.

Vijesti

Opština preuzela Savićevu imovinu

Građevinska kompanija Branislava Gugija Savića izmiruje kaznu od šest miliona prema lokalnoj upravi, na osnovu dva sporazuma koje je sa Specijalnim tužilaštvom zaključila firma “Gugi commerce” Izmirili smo značajna sredstva prema Opštini, što u nekretninama, što u novcu. I dalje vršimo svakodnevne uplate i izmirićemo sve što je predviđeno sudskom presudom. Moramo prvo voditi računa da izmirimo porez prema državi i obaveze prema zaposlenima i voditi računa da se ne ugrozi poslovanje firme koja ima 120 radnika. Opština će vrlo brzo dobiti sva svoja potraživanja”, saopštili su “Vijestima”iz kompanije.

Vlada ne da pare dakićevcima, ne pomažu ni presude iz Strazbura

Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbije kao neosnovane ustavne žalbe koje su najvišoj sudskoj instanci podnijeli advokat Dragan Prelević, u ime 339 bivših radnika Radoja Dakića u stečaju i Advokatsko ortačko društvo Cupić u ime 152 bivša radnika istog preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *