CBCG: Odlilo se 385 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 638,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 385 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju oktobra je 253,2 miliona eura i bio je 33,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

„Takvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja u poređenju sa istim periodom prošle godine“, navodi se u Biltenu.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 44,7 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 340,3 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 394 miliona eura, što čini 61,7 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 147,5 miliona eura, a u preduzeća i banke 246,5 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 223,9 milion eura, a po osnovu povlačenje ulaganja rezidenata iz inostranstva 35,1 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *