Nova tehnologija koja smanjuje potrošnju benzinaca i dizelaša za 30 posto

Dodajte komentar

Motorima s unutarnjim izgaranjem, uvriježeno je mišljenje, odbrojani su dani. Mnoge kompanije ipak trude se da ovu pogonsku tehnologiju održe  što duže na životu, a njemački startup Micro Wave Ignition AG vjeruje kako ima rješenje koje bi benzincima i dizelašima moglo značajno produžiti vijek zadovoljavanja ekoloških standarda, piše tportal.

MWI-ova tehnologija navodno modernim benzincima i dizelašima smanjuje potrošnju za 30-ak posto, te emisiju izduvnih gasova za nevjerovatnih 80 posto.

Ključ je, kažu, u pulsnim mikrotalasima koji umjesto svjećica i grijača služe za paljenje smjese kod benzinaca, odnosno dizelaša.

Sniženje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova postiže se znatno nižom temperaturom izgaranja, tvrde u njemačkom startupu.

Da ovaj tehnološki napredak drži vodu, odnosno da ima dima gdje ima i vatre, dokazuje vlasnička struktura MWI-ja. Jedan od partnera u grupi investitora koji drže 20 posto MWI-jevog temeljnog kapitala je bivši prvi čovjek Porschea – Wendelin Wiedeking.

Kompanija iz Empfingena trenutno je u potrazi za kupcima i partnerima kojih, pokažu li se njihove tvrdnje tačnimzaga, ne bi trebalo manjkati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *