Tužilaštvo se bavi samo Atlas bankom

2 komentara

U Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) nije formiran predmet u vezi sa nelegalnim finansijskim aktivnostima četiri banke, a nakon višemjesečnog vođenja izviđaja formiran je predmet za Atlas banku.

To je saopštio VDT Ivica Stanković nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću koji je na osnovu poslovnika parlamenta tražio informacije o tome da li tužilaštvo sprovodi istražne radnje koje se odnose na provjeru navoda – da su četiri crnogorske poslovne banke obavljale ili obavljaju nelegalne finansijske aktivnosti, koje su između ostalog, i zbog neadekvatnog nadzora od strane Centralne banke dovele do ugrožavanja reputabilnosti crngorskog finansijskog sistema.

“Prema izvještajima koji su dostavili Specijalno državno tužilaštvo, dva viša državna tužilaštva i 13 osnovnih državnih tužilaštava obavještavamo vas da u državnom tužilaštvu nije formiran predmet u vezi sa nelegalnim finansijskim aktivnositma četiri crnogorske poslovne banke. Nakon višemjesečnog vođenja izviđaja, SDT je 10. decembra donijelo naredbu o sprovođenju istrage u predmetu radnog naziva “Atlas banka” protiv 39 fizičkih i 95 pravnih lica”, naveo je Stanković u odgovoru.

Damjanović je “Vijestima” kazao da je bitno znati da do danas nije formiran predmet koji se odnosi na pomenutu temu, te da očekuje da će VDT u ovom slučaju voditi sveobuhvatnu i neselektivnu akciju u narednom periodu.

SDT je pokrenulo istragu u Atlas banci zbog sumnje u pranje novca posredstvom onlajn trgovine.

SDT sumnjiči da je šestoro sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci uključeno u pranje više od pola milijarde eura preko onlajn trgovine.

Tižilaštvo tereti lužbenike deviznog sektora banke da su novac prali preko “E-commerce” servisa Atlas banke, koji omogućava prodaju proizvoda i usluga i plaćanje karticama.

Iz te banke su saopštili da sve rade po propisima.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *