Novo prolongiranje puta od Podgorice prema Cetinju, kroz Donju Goricu

Dodajte komentar

Izgradnja bulevara u Donjoj Gorici neće biti završena ni u martu 2019, a radovi na toj dionici magistralnog puta prema Cetinju mogli bi opet dočekati turiste i ljetnju turističku sezonu.

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, koja finansira izgradnju bulevara kroz ovo podgoričko naselje, saopštio je da Glavni grad ipak nije regulisao sve imovinsko-pravne odnose.

Kazao je da će u Donjoj Gorici morati da bude srušena jedna kuća, a postupak eksproprijacije tek slijedi, zbog čega će radovi biti prolongirani.

Prvobitnim projektom nije bilo predviđeno rušenje, a iz Direkcije i Glavnog grada juče nijesu odgovorili “Vijestima” i pojasnili zbog čega je došlo do promjene.

Ranije je iz Glavnog grada, u više navrata, naglašavano da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni.

Direkcija za saobraćaj je glavni investitor projekta vrijednog 9,5 miliona eura, a Glavni grad je bio nadležan da obezbijedi da imovinsko-pravni odnosi, odnosno to što bulevar prolazi kroz privatna imanja u tom naselju, ne budu prepreka radovima.

Međutim, kako je nezvanično “Vijestima” pojašnjeno, izgradnja bulevara, odnosno dionice od 3,3 kilometra kroz Donju Goricu, bi svakako bila prolongirala i zbog brojnih komplikacija na terenu, problema sa prekinutim kablovima od struje, telefona i interneta, kao i time što tom trasom treba da se napravi i mreža za buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Ugovor sa izvođačem radova preduzećem “Tehnoput” vrijedan je 9,5 miliona eura, a bilo je predviđeno da projekat bude završen četvrtog novembra prošle godine, ali je nakon toga rok prolongiran do marta ove godine.

Zbog prekida kablova na toj dionici oko 1.700 domaćinstava je posljednjih nekoliko mjeseci 15 puta bilo bez struje, a kompanije “Tehnoput” i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) međusobno se optužuju ko je kriv zbog toga.

Iz CEDIS-a navode da su katastar instalacija dostavili izvođaču, kao i obezbijedili ispitno vozilo kako bi na licu mjesta trasirali kablove, ali iz “Tehnoputa” tvrde da je dokumentacija netačna i da ne odgovara stanju na terenu. Izgradnja ovog bulevara započeta je 8. februara, sa rokom završetka 270 radnih dana, odnosno 4. novembra ove godine.

Iako su obećavali da ovogodišnja ljetnja sezona neće poremetiti dinamiku radova, rok je probijen.

Tek nakon što je bilo izvjesno da bulevar sigurno neće biti završen do kraja 2018, iz Paračine Direkcije su priznali da nijesu radili do 15. septembra “zbog turističke sezone i smanjenja gužvi na ovom dijelu magistrale”.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *