Besplatne i magistarske studije

Dodajte komentar

Vlada je upoznata sa informacijom o ugovoru o finansiranju između Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore i prihvatila ugovor kojim se omogućava finansiranje studenata prvog i drugog ciklusa studija, odnosno osnovnih studija počev od studijske 2017/2018. godine, a master studija počev od studijske 2020/2021. godine.

Od studijske 2017/2018. godine osnovne studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, besplatne su, prenosi Dan.

Vlada juče nije odlučivala o budžetu Univerziteta za 2019. godinu već je to odgođeno za narednu sjednicu.

Upravni odbor UCG je u julu ove godine utvrdio zahtjev za budžetska sredstva Univerziteta za 2019. godinu, u ukupnom iznosu od 22.625.080,19 eura, koji su dostavili ministarstvima prosvjete i finansija.

Primarni cilj uvođenja ugovornog modela finansiranja je poboljšanje kvaliteta javnog finansiranja Univerziteta Crne Gore, praćenje efikasnosti i djelotvornosti javnih izdvajanja usmjerenih na nacionalne prioritete, poboljšanje pristupa visokom obrazovanju, podsticanje obrazovanja i istraživanje kroz koje se može unaprijediti budući ekonomski rast.

Ugovor se temelji na kriterijumima uspješnosti Univerziteta u oblasti obrazovanja, odnosno nastave, istraživanja i upravljanja resursima, kao i na potrebama Univerziteta i značaju koji Univerzitet ima kao ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori navodi se u odluci Vlade.

Prošle godine je budžet UCG bio 19,3 miliona, jer su nakon sprovedene reforme i usvajnja novog Zakona o visokom obrazovanju osnovne studije besplatne.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *