Stariji od 40 godina ne bi smjeli da rade više od tri dana sedmično, da bi bili produktivni

Dodajte komentar

U posljednje vrijeme sve se češće spominje koncept četverodnevne radne sedmice. No, naučna istraživanja pokazuju da treba ići i korak dalje, na samo tri radna dana, barem u nekim slučajevima.

Izvještaj objavljen u Melbourne Institute Worker Paper pokazao je da su stariji od 40 godina najproduktivniji kada rade tri dana ili manje. Kako piše Time, istraživanje je sprovedeno na 3000 muškaraca i 3500 žena koji su odgovarali na pitanja o svojim radnim navikama, rješavali kognitivne testove i donosili zaključke.

To znači da su morali čitati unatrag, čitati naglas i spajati brojke sa slovima u ograničenom vremenu. To im je išlo dosta jednostavno do 25 radnog sata, no kasnije je išlo sve slabije i slabije.

Jedno od najviše iznenađujućih rezultata je podatak da oni u penziji ili nezaposleni postižu bolje rezultate na kognitivnim testovima inteligencije od onih koji rade više od 55 sati sedmično (klasično radno vrijeme je 40 sati tjedno).

“Mnoge države dižu starosnu granicu za odlazak u penziju, a shodno time ljudi rade gotovo cijeli svoj životni vijek. Nivo intelektualne stimulacije mogao bi zavisiti od broja radnih sati. Posao je zapravo mač s dvije oštrice, s jedne strane može stimulisati moždane vijuge, ali s druge strane dugo radno vrijeme može uzrokovati stres i potencijalno oslabiti kognitivne funkcije”, naglasio je jedan od autora istraživanja, Kolin Mekenzi.

Tvrdi kako su „razlike u dužini radnog vremena posebno bitne kod očuvanja kognitivnih funkcija osoba srednje dobi, pa im preporučuje nepuno radno vrijeme, od najviše tri dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *