Naslovne strane dnevnih novina za 12. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Zahit Ličina bio zastupnik i u Karlsonu

Agencija za sprečavanje korupcije je utvrdila da je Zahit Ličina član odbora direktora Monteputa, kao javni funkcioner prekršio članove 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije, zato što je istovremeno bio i ovlašćeni zastupnik u podgoričkom preduzeću Karlson. Saopšteno je da je utvrđeno uvidom u službenu evidenciju javnih funkcionera Agencije da Zahit Ličina obavlja funkciju člana odbora direktora Monteputa od 1. juna prošle godine.

Prodate akcije Jugopetrola za 201 hiljadu

Na Montenegroberzi je juče prodato 17.050 akcija Jugopetrola za 201.175 eura. Cijena po akciji je bila 11,79 eura. Jugopetrol ima 4,65 miliona akcija.

Na vidjelo sve provizije

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje.

Dan

Stečaj skrivan od jula, SDT blokirao 62 miliona eura

Problem sa Atlas bankom je dvostruk jedan je da je u julu kontrolom banaka potvrđeno da imaju koeficijent solventnosti ispod 2,5 i da je, po Zakonu o bankama, tada CBCG trebalo da uvede stečaj. Uvođenje stečaja bi značilo da bi se u roku od 15 radnih dana morali isplatiti svi deponenti koji imaju do 50 hiljada eura na računu banke, što se sada neće desiti jer je uvedena prinudna uprava. Drugi problem je što je Viši sud juče na zahtjev tužioca Lidije Vukčević blokirao 62 miliona eura pravnim licima koja su obuhvaćena istragom

Advokatima i konsultantima 51 milion eura

Vlada će u narednoj godini za konsultantske i pravne usluge isplatiti skoro 51 milion eura, što je za pet miliona eura više nego u ovoj godini. Od toga će za konsultantske usluge, projekte i studije biti izdvojeno 44,99 miliona eura, a za advokatske, pravne i notarske usluge 5,94 miliona eura. Lani je za konsultantske usluge planirano 40,2 miliona, a za advokatske usluge pet i po miliona.

Tražio novac za autoput

Ministar saobraćaja Osman Nurković tražio je podršku Evropske komisije (EK), evropske komesarke za saobraćaj Violete Bulc i komesara za proširenje Johanesa Hana u procesu osiguravanja 20 odsto grant novčanih sredstava, koja su zatražena u cilju nastavka izgradnje autoputa Bar Boljare. Radi se o dionici Andrijevica Mateševo, saopšteno je juče iz Ministarstva saobraćaja. Grant bi bio realizovan kroz investicioni poziv za Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO).

Dnevne novine

Gubici na mreži biće veći zbog podmorskog kabla

Gubici na prenosnoj mreži za narednu godinu planirani su u iznosu od 180 gigavat-sati, što je značajno više nego prethodne dvije godine, navodi se u energetskom bilansu za 2019. godinu.
Uzrok većim gubicima, kako je objašnjeno, biće veći tranzit struj e uslovljen puštanjem u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Dioničari ukazali na brojne nepravilnosti

Manjinski akcionari Centra Igalo, njih 30, koji imaju 12 odsto udjela u vlasništvu kompanije održali su juče sjednicu Skupštine akcionara Centra Igalo. Na sjednici kojom je predsjedavao Božidar Draganić dioničari su ukazali na brojne nepravilnosti poput prošlogodišnjeg uzimanja kredita od 2,42 miliona od Erste banke, mimo odluke Skupštine akcionara.

Zakoni o putevima definisaće bezbjednost

Usvajanjem dolazećih zakona o putevima i željeznici definisaće se potrebni mehanizmi koji se odnose na sprovođenje inspekcije za bezbjednost na putevima i uspostavljanje efikasne uprave za regulatorna pitanja na željeznici, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. On je u Briselu, na drugom sastanku Savjeta ministara Transportne zajednice, kazao da je Crna Gora ostvarila pomake na poljima koje se odnose na reformske mjere SEETO.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *