I Dženet Jelen upozorava na visinu korporativnog duga u SAD

Dodajte komentar

Nisu samo pojedini analitičari zabrinuti gomilanjem američkog korporativnog duga – duboku strepnju je juče izrazila i Dženet Jelen, bivša predsjednica američke Uprave federalnih rezervi (FED). Ona smatra da je zaduženost privrede toliko visoka da bi američka ekonomija mogla doživjeti ozbiljne turbulencije, pa i velika bankrotstva.

Naime, po njenim riječima, najveći rizik dolazi iz sektora investicionog bankarstva koji se olako upušta u veoma riskantne poduhvate. Zaduživanje preko obveznica i trgovina kompleksnim i mnogima potpuno nejasnim derivatima otvaraju vrata za opasne manipulacije na tržištu. “Upravo se dešava slična stvar koja se dešavala godinama prije posljednje velike finansijske krize sa hipotekarnim kreditima”, tvrdi Jelen. Tome treba dodati da je u poređenju sa 2007. kada je korporativna zaduženost iznosila 4,9 biliona dolara, danas situacija mnogo gora – njena vrijednost dostigla je 9,1 biliona.

Tako veliki iznos mogao bi da postane ogroman finansijski teret ako kamatne stope nastave da rastu dosadašnjim tempom. Neke od velikih i moćnih kompanija mogle bi doživjeti i veliki pad kreditnog rejtinga koji bi im srozao vrijednost.

Međutim, Jelen ipak smatra da su ovaj put držaoci korporativnog duga bolje kapitalizovani i da uglavnom nisu u velikoj mjeri prezaduženi, tako da bi svaka eventualna nova kriza bila blaža od one u koju je SAD gurnula svijet prije jedne decenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *