Banke će klijentima morati da dostave spisak naknada sa tarifama

Dodajte komentar

Banke će ubuduće klijentima morati unaprijed da dostave spisak naknada sa tarifama koje naplaćuju prilikom otvaranja i zatvaranja računa, podizanja gotovine, plaćanja, prebacivanja novca… Najmanje jednom godišnje moraće besplatno klijentu da dostave izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa računom za plaćanje, piše Pobjeda.

To je, između ostalog, predviđeno nacrtom zakona o uporedivosti naknada povezanih sa računom za plaćanje potrošača, koji je protekle sedmice u formi radne verzije usvojio Savjet CBCG i proslijedio Ministarstvu finansija.

O ovom i nacrtu zakona o međubankarskim naknadama i pravilima poslovanja sa platnim karticama javna rasprava je počela juče i trajaće do 20. januara naredne godine. Podsjetimo da su banke za pola tekuće godine od naknada i provizija uzele 19 miliona eura.

Kako je Pobjeda već objavila nacrtom zakona o međubankarskim naknadama, CBCG je predložila da zakonski limit za transakciju debitnom karticom od 0,2 odsto, a kreditnom 0,3 odsto vrijednosti transakcije, što je do deset puta manje od važeće tarife. Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina negativno utiču na potrošače i trgovce, a potrošači nijesu ni upoznati s njima.

Predloženim rješenjima, kazali su našoj redakciji iz CBCG, povećaće se nivo zaštite potrošača tako što će se povećati transparentnost i uporedivost naknada.

“Banke će biti dužne da u predugovornoj fazi potrošaču dostave poseban dokument, odnosno pregled usluga i naknada. Spisak treba da sadrži usluge sa liste najreprezentativnijih povezanih sa računom za plaćanje koje banka nudi, kao i podatke o pojedinačnoj naknadi za svaku uslugu. Banke će biti obavezne da koriste standardizovane nazive usluga čime će se potrošaču olakšati upoređivanje sa drugim bankama”, pojašnjavaju iz CBCG.

Banka će biti obavezna da potrošaču najmanje jednom godišnje i bez naknade dostavi izvještaj o svim naplaćenim naknadama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *