Akvizicije i konsolidacije u sektoru maloprodaje na Balkanu

Dodajte komentar

U narednom periodu možemo da očekujemo modernizaciju oblasti maloprodaje kroz akvizicije i nove investicije, izjavio je za današnju “Politiku” šef agrosektora Evropske banke za obnovu i razvoj za region Jugoistočne Evrope, Milan Ždrale.

“Očekujemo značajne investicije i konsolidacije. To je predvidivo jer se ovde više od 50 odsto male trgovine odvija kroz neformalni tradicionalni sektor. Razvoj moderne maloprodaje, uz poštovanje tržišnih standarda poslovanja, koji se primjenjuju u razvijenim zemljama Evropske unije, može donijeti benefite za kompletan vrijednosni lanac u tom sektoru. Od dobavljača, primarne proizvodnje, preko logistike i prehrambene industrije”, rekao je Ždrale.

On ističe da naznake o akvizicijama već postoje i da se očekuju ukrupnjavanja, ali da je “još rano da se o tome govori”.

“Vidite i sami kako ozbiljno investicijama pristupaju Delhaize i Lidl”, rekao je Ždrale i ocijenio da će zbog toga rješavanje pitanja “Agrokora” na zapadnom Balkanu, a pogotovo u Srbiji, jer su ovdje imali dominantne kompanije, biti pozitivan impuls za investitore.

Ždrale očekuje i ukrupnjavanja u konditorskoj i mesnoj industriji i uljarstvu. U tim sektorima posluje mnogo kompanija što ih čini neefikasnim. Kako kaže, EBRD i tu vidi prostor za investicije kao i u razvoj infrastrukture, zajedno sa državnom.

Vjerovatno, kako je i nedavno najavljivano, i kroz kreiranje inovativnih proizvoda koje bi preko banaka, ukoliko bude bilo interesovanja, mogli da im ponude malim i srednjim preduzećima, navodi “Politika”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *