Turci zainteresovani za izgradnju akva parka u Podgorici

Dodajte komentar

„Interesovanje turskih investitora za nova ulaganja u Podgorici i Crnoj Gori svakodnevno je prisutno“, saopštio je danas odlazeći ambasador Republike Turske Serhat Galip tokom oproštajne posjete gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću.

– Skoro svakog dana kod mene dolaze zainteresovani investitori. Uslovi za ulaganje su veoma povoljni i investitori imaju povjerenja da ulažu svoj novac ovdje – istakao je ambasador Galip.

On je naveo da su do septembra ove godina investicije koje dolaze iz Turske u Crnu Goru dostigle iznos od preko 44 miliona eura, a kao jednu od značajnijih izdvojio je započetu izgradnju hotela sa pet zvjezdica u Podgorici. Ambasador je saopštio i da postoji konkretno interesovanje investitora za izgradnju akva parka, šoping mola i sportskog komleksa u glavnom gradu.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost odlazećem ambasadoru na svemu što je uradio za razvoj odnosa dvije države.

– Mislim da ti odnosi nikada nisu bili bolji, intenzivniji i sadržajniji i smatram da je to u velikoj mjeri Vaša zasluga – ocijenio je gradonačelnik.

On je istakao da je cilj gradske uprave da privuče prije svega one investitore koji žele da ulažu  u proizvodne djelatnosti.

Tokom sastaka je aktuelizovana ranija ideja da se u saradnji sa Turskom izgradi pješački most preko Morače na potezu od Stare varoši prema SC „Morača“.

Ambasador Galip je uručio pozivno pismo gradonačelniku da posjeti Ankaru nakon čega je dogovoreno da se posjeta realizuje što prije kako bi se finalizovao sporazum o bratimljenju dva glavna grada. Nakon što je jedna od ulica u Ankari dobila naziv po Podgorici, u planu je da ubrzo i jedna od ulica glavnog grada dobije ime po prijestonici Turske.

Na sastanku je posebno istaknut značaj koji ima odlična saradnja Glavnog grada sa Turskim kulturnim centrom „Junus Emre“ i Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je u Podgorici već ralizovala nekoliko vrijednih projekata.

Ambasador je podsjetio da se oko 200 stipendista iz Crne Gore školuje u Turskoj i ponudio stipendiju za jednog službenika Glavnog grada koji bi u Turskoj usavršio znanje turskog jezika i tako bio od značajne pomoći u nastavku saradnje.

On je na kraju poručio da iz Crne Gore odlazi sa najljepšim uspomenama, te da vrijeme koje je proveo u našoj državi doživljava kao svojevrsnu nagradu.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *