Privremena uprava Atlas i IBM banke uvela moratorijum na izmirivanje obaveza

1 komentar

Centralna banka je danas, na prijedlog privremenih upravnika u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana.

“U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja – plate, penzije, socijalna davanja povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekući troškovi koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka”, navodi se u saopštenju CBCG.

Iz CBCG su objasnili da iako je Zakonom o bankama propisana mogućnost da moratorijum traje do 90 dana, odlučeno je da se ta mjera uvede na rok od 45 dana, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme u kome će prava deponenata i drugih povjerilaca biti ograničena.

“U ovom roku, privremeni upravnici su u obavezi da preduzmu obimne aktivnosti koje su neophodne za nastavak poslovanja banaka i zaštitu njihove imovine, kao i da izrade izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka i predloge za rješavanje stanja u bankama”, rekli su iz CBCG.

Imajući u vidu da je to mjera ograničenog roka trajanja, usmjerena na očuvanje imovine banaka, odnosno zaštitu deponenata, u CBCG se nadaju da će deponenti i drugi povjerioci Atlas i IBM banke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti.

CBCG uvela je u petak privremenu upravu u Atlas i IBM banku, na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u tim bankama.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Guverner je radio protivno dobroj praksi i štitio i održavao neodrživo na štetu deponenanata, i kao ministar finansija i kao guverner. Da se radilo časno i po zakonu ne bi imali probleme danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *