Velika kriptovalutna kriza: Nekadašnjih 1.000 sada vrijedi 63 eura

Dodajte komentar

U petak, 7. decembra, ukupna vrijednost cjelokupnog kriptotržišta pala je ispod 100 milijardi eura prvi put ove godine. Bitcoin, koji je i dalje najskuplji digitalni novac, na berzi Bitstamp košta samo 2.940 eura. Tačno prije godinu dana, 8. decembra 2017. godine, bitcoin je na berzama dostigao cijenu od gotovo 15.000 eura.

Iako je priličan broj kriptovaluta imao rast tokom posljednja 24 sata, ukupno tržišno stanje je i dalje pesimistično. Cijene većine najvećih kriptovaluta dodatno su pale ove nedjelje, i to značajno.

Bitcoin je u proteklih sedam dana izgubio 20% svoje vrijednosti, a gotovo 50% prošlog mjeseca. Ethereum je pojetinio za više od mjesec dana za gotovo 60 procenata. Slično tome, cjenovnu nesreću je doživjela i većina drugih prepoznatljivih kriptovaluta.

Ethereum ili ether, koji je uz bitcoin vjerovatno najpoznatije ime na tržištu kriptovaluta, od 13. januara ove godine, kada je dostigao rekordnu cijenu od gotovo 1.400 američkih dolara ili oko 1.220 eura, do danas, kada na berzama košta 77 eura, pao je gotovo 94 posto.

Ko je u ethereum na vrhuncu rasta cijene uložio 1.000 eura, do danas bi ostvario gubitak od 937 eura, a vrijednost njegove investicije bi iznosila samo 63 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *