Naslovne strane dnevnih novina za 7. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Montenegro erlajnz tri miliona u minusu

Poslovni rezultat Montenegro erlajnza za 11 mjeseci ove godine boljije 1,5 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštioje izvršni direktor kompanije Zivko Banjević, ali nije naveo o kojem se rezultatu radi. Kakoje Montenegro erlajnz prošlu godinu završio sa 4,6 miliona eura u minusu, to bi značilo da je sada 3,1 milion u crvenom.

Korupcija ili neznanje

Koncesiona politika u Crnoj Gori je poražavajuća, krojena po mjeri privatnih interesa, dok koncesionara vodi isključivo lični profit, zbog čega ne bi trebalo dati aerodrome pod koncesiju, ocijenjenoje na panelu MANS-a. Koordinatorka za javne finansije MANSA Ines Mrdović smatra da činjenica da je ukupna koncesiona naknada od 15 do 18 miliona eura pokazuje da je Vladina koncesiona politika krojena po mjeri privatnih interesa.

Zakon o planiranju i izgradnji se mora mijenjati

Zakon o planiranju i izgradnji, sa aspekta arhitektonske struke je neprimjenjiv i mora se mijenjati poručeno je juče sa okruglog stola Strukovne komore arhitekata Inženjerske komora Crne Gore (IKCG). Oni će sa ostalim komorama IKCG Ministarstvu održivog razvoja uputiti prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona, koji će počivati na zaključcima okruglog stola, koji se bavio primjenom zakona sa aspekta arhitektonske struke.

Dan

Aerodrome ne treba davati pod koncesiju

Vazduhoplovni ekspert iz Hrvatske Alen Šćuric kazao je da crnogorska vlada ne treba da razmišlja o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu pod koncesiju. Šćuric je istakao da država u narednih 30 godina može da zaradi tri puta više od prometa na aerodromima, nego od koncesije koju priprema.

Kriju gubitak

Poslovni rezultat Montenegroerlajnza (MA) za 11 mjeseci ove godine bolji je 1,5 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je izvršni direktor kompanije Živko Banjević. Iz MA u saopštenju nijesu precizirali kolika je neto dobit, odnosno gubitak na kraju trećeg kvartala. Prošlu godinu su završili sa minusom od 4,6 miliona eura.

Dug države 3,09 milijardi

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi eura ili 67,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 2,72 milijarde eura ili 59,06 odsto BDP-a piše u izvještaju Ministarstva o državnom dugu, prenosi Mina biznis.

Dnevne novine

Država dužna više od tri milijarde

Ukupan dug Crne Gore, ne računajući depozite, posljednjeg dana septembra iznosio je 3,093 milijarde eura što predstavlja 67,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju novi podaci koje je objavilo Ministarstvo finansija. Kada se uzmu u obzir depoziti, državni dug je 2,72 milijarde eura ili 59,06 odsto BDP-a. “Spoljni dug iznosio je 2,7 milijardi, dok je unutrašnji bio 393,39 miliona eura. Na kraju trećeg kvartala, depoziti sa 38.477 unci zlata, iznosili su 374,37 miliona eura ili 8,13 odsto BDP-a”, precizira se u izvještaju.

Proizvodi Bjelasice rade na tržištu od januara

Testna proizvodnja u Fabrici mineralne vode Rada počeće u narednih deset dana, dok se plasman proizvoda očekuje tokom januara naredne godine, kazao je Dnevnim novinama Miro Perović, jedan od osnivača firme Water group koja je u martu ove godine kupila bjelopoljsko preduzeće.

Za elektronski sistem javnih nabavki 1,65 miliona eura

Ugovor o dodjeli sredstava u okviru projekta Implementacija elektronskog sistema javnih nabavki u Crnoj Gori, vrijedan 1,65 miliona eura potpisan je juče, saopšteno je iz Uprave za javne nabavke. Vršilac dužnosti direktora Uprave Mersad Mujević čestitao je partnerima na projektu-firmi Belit iz Sbrije i grčkoj kompaniji Intrasoft international.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *