Završeno povezivanje korisnika Programa stručnog osposobljavanja

Dodajte komentar

Sedma generacija, od 3.298, visokoškolaca izabrala je poslodavce za stručno osposobljavanje, koje počinje 15. januara. Završen je i drugi krug  povezivanja korisnika Programa stručnog osposobljavanja. Poslodavca su u prvom krugu dobila 3.174 lica sa diplomom fakulteta, a u drugom uparena su još 124 visokoškolca.

Skoro je izjednačeno interesovanje svršenih studenata za realni i javni sektor. Kod privatnih poslodavaca osposobljavaće se 1.697 visokoškolaca, a njih 1.601 u javnom sektoru. Bez poslodavca je ostalo 149 lica sa visokim obrazovanjem.

U periodu prijavljivnja visokoškolaca, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo se 3.600 visokoškolaca bez radnog iskustva.

Poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih  mjesta, od kojih su: 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom.

Rezultate povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca možete preuzeti ovdje.

Rezultate povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, nakon II kruga, možete preuzeti ovdje.

Podsjetimo, kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca

Inače, prema posljednjim podacima Zavoda, na evidenciji se nalaze 8.332 lica sa visokim obrazovanjem, od kojih su 287 masteri i magistri, a 14  doktori nauka. U ukupnom broju nezaposlenih, visokoškolci učestvuju sa  19,4 odsto, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 11,5 procenata.

Najbrojniji ekonomisti, vaspitači, pravnici, menadžeri…

Među nezaposlenim visokoškolcima najviše je ekonomista, vaspitača i nastavnika društveno humanističke oblasti, pravnika, menadžera  i organizatora, zanimanja ugostiteljstva i turizma. Tokom posljednje godine tih šest grupa zanimanja čine 62,6% ukupne ponude visokoškolaca. U istom periodu, ta zanimanja u sličnom iznosu učestvovala su i u prijavljenoj tražnji  za visokoškolcima (62%), kao i zapošljavanju visokoškolaca sa evidencije nezaposlenih (68%). Najmanje je nastavnika tehničko tehnološke struke, veterinara, prerađivača i obrađivača drveta, zanimanja eksploatacije nafte i zemnog gasa, tekstilaca i proizvođača odjeće.

Rezultate povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, nakon II kruga, možete preuzeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *