Koja je pozadina hapšenja finansijske direktorice Huawei-ja

Dodajte komentar

Finansijska direktorica kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei Meng Wanzhou uhapšena je na zahtjev vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Vankuveru.

Prema kanadskom listu “The Globe and Mail” američko Ministarstvo pravde Wanzhou tereti za kršenje sankcija. Prema insajderu, kćer osnivača Huawei-ja Ren Zhengfei optužena je da je prekršila američki trgovinski embargo protiv Irana. Ministarstvo pravde SAD odbilo je da komentariše. Na finansijskim tržištima cijene dionica Huawei-ja su pale.

Kineska ambasada u Otavi oštro je protestovala protiv hapšenja Mengove govoreći o ozbiljnom kršenju “ljudskih prava žrtve”,

“Vlasti bi morale odmah ispraviti svoju grešku i pustiti menadžera koji nije prekršio ni kanadski niti američki zakon”, navela je ambasada.

Huawei je potvrdio hapšenje u saopštenju za javnost. Grupa je primila samo nekoliko informacija, u kojima se njihov menadžer optužuje, ali im nije poznato o kakvom prekršaju je riječ.

“Huawei se pridržava svih zakona i propisa, uključujući izvozne kontrole Ujedinjenih nacija, sankcija SAD-a i EU-a”, navode iz Huawei-ja te dodaju da je Meng uhapšena kada je željela da presjedne iz jednog u drugi voz na kanadskom aerodromu.

Međutim, u SAD se već neko vrijeme provlače medijski izvještaji, prema kojima sudske vlasti vode istragu protiv kineskog dobavljača opreme za telekomunikacije. Wall Street Journal je još u aprilu pisao da je firma Huawei-jau Iranu pod kriminalnom istragom. Prema tvrdnjama vlasti, sumnja se da je Huawei još od 2016. godine izvozio proizvode Iranu. Prema New York Times-u, to se takođe odnosi na sankcije protiv Sjeverne Koreje.

U nekoliko zemalja, Huawei se optužuje da je suviše blizu kineskom rukovodstvi i bezbjednosnim i obavještajnim službama u zemlji. Konkretno, SAD vide Huawei kao prijetnju njihovoj cyber sigurnosti i strahuju da tehnologija grupe može biti kapija za kinesku špijunažu. Istovremeno, Huawei je veliki konkurent američkih kompanija. Kompanija je u potpunosti isključena iz snabdijevanja državnih agencija i njihovih izvođača radova. U Njemačkoj postoje zabrinutosti o saradnji sa Huawei-jom.

Britanska telekomunikaciona grupa BT Group u srijedu je uklonila opremu kompanije Huawei iz postojećih 3G i 4G mreža. Njima su se priključili i bivši državni monopolisti Australije i Novog Zelanda. Prethodno, MI6 je klasifikovao Huawei kao potencijalni sigurnosni rizik.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *