Bankar.me intervju: Izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević

Dodajte komentar

Digitalna transformacija je trend koji svakodnevno oblikuje način života, a digitalna ekonomija povećava efikasnost kompanija, produktivnost i u konačnom, profit. Komitet za digitalnu transformaciju, koji AmCham planira da osnuje, će naročitu pažnju posvetiti digitalnom obrazovanju, kroz reformu postojećeg sistema obrazovanja. Radićemo na razvoju spremnosti države i njenih službi da se digitalno transformišu, što za rezultat treba da ima optimizaciju njihove efikasnosti“, kazao je u intervjuu za naš portal Izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori, dr Marko Miročević.

Kako dodaje, u kompanijama u Crnoj Gori informacione tehnologije se ne koriste u dovoljnoj mjeri i zato od Komiteta očekuju kontinuirane aktivnosti na pripremi kompanija za neminovni prelazak na digitalno poslovanje.

AmCham je nedavno organizovao Thanksgiving Charity Koktel. Kome je ove godine pripala donacija i koliko je važan CSR u današnjem poslovanju?

Miročević: Komitet za društveno odgovorno poslovanje Američke privredne komore u Crnoj Gori donio je odluku da ove godine, u okviru obilježavanja praznika Thanksgiving, dodijeli donaciju Centru za neonatologiju, Kliničkog centra Crne Gore. Drago mi je da smo pokazali i ovom donacijom da kompanije članice njeguju sistem vrijednosti koji AmCham promoviše i pomažu nam u ostvarivanju misije, a to je, između ostalog, briga o društvenoj zajednici.

AmCham, kroz rad pomenutog Komiteta, snažno podržava ovaj vid poslovanja, jer smatramo da nijedan biznis ne može biti odvojen od društva u kojem se razvija i djeluje. Društvena odgovornost je strategija koja počiva prije svega na dobrobiti zajednice i poboljšanju uslova života u njoj. Ovakav model poslovanja zahtijeva usklađivanje poslovne strategije sa društveno korisnim akcijama, a što rezultira boljim uslovima i razvojem svih ostalih segmenata društva.

Da li je to bio cilj pokretanja sajta InvestedInMontenegro?

Miročević: Da, tako je. Na novom sajtu www.investedinmontenegro.me dostupne su priče naših članica iz oblasti društveno odgovornog poslovanja. Kao što sam naglasio, ovaj model poslovanja je neodvojiv od misije AmCham-a i željeli smo da učinimo vidljivijim njihov dosadašnji napor i nesumnjiv intenzivan doprinos razvoju crnogorskog društva.

Kako ocjenjujete biznis klimu u Crnoj Gori? Kada se očekuje novi Izvještaj o poslovnom ambijentu koji AmCham tradicionalno objavljuje?

Miročević: Izvještaj o poslovnom ambijentu predstavlja najvažniji dokument Komore, koji se objavljuje za period od dvije godine, i sadrži ocjene kompanija članica o stanju u oblastima kojima se bave, a to su, vladavina prava, ljudski resursi, oporezivanje, građevinarstvo i nekretnine, zdravlje, zaštita životne sredine, infrastruktura kao i ostale kategorije važne za poslovanje. Ovaj dokument služi da identifikujemo izazove, prednosti i mane sa kojima se suočavaju naše članice kroz poslovanje u Crnoj Gori, ali i da idemo korak dalje i definišemo prioritete koje bi Vlada Crne Gore trebalo da ima u vidu prilikom donošenja određenih mjera.

U tom kontekstu, prije tri godine smo uveli događaj “Otvoreno sa premijerom”, tokom kojeg se, upravo u direktnom razgovoru predsjednika Vlade i predsjednika Američke privredne komore, komuniciraju poslovni izazovi koje Izvještaj adresira, i predstavljaju, s druge strane napori izvršne vlasti u cilju zajedničkog rješavanja i davanja preporuka za otklanjanje biznis barijera.

Naredni Izvještaj će biti predstavljen, najvjerovatnije u februaru 2019. godine, kada ćemo premijeru Crne Gore, gospodinu Dušku Markoviću, predstaviti i najnovije stavove naših kompanija članica u vezi sa poslovnom klimom u Crnoj Gori. To će biti peti izvještaj ove vrste koji je Američka privredna komora objavila od svog osnivanja, 2008. godine.

AmCham planira da, pored ostalih koje ima, osnuje novi Komitet i to za digitalnu transformaciju. Kojim ste se razlozima vodili?

Miročević: Digitalna transformacija je trend koji svakodnevno oblikuje način života, a digitalna ekonomija povećava efikasnost kompanija, produktivnost i u konačnom, profit. Komitet za digitalnu transformaciju će naročitu pažnju posvetiti digitalnom obrazovanju, kroz reformu postojećeg sistema obrazovanja. Radićemo na razvoju spremnosti države i njenih službi da se digitalno transformišu, što za rezultat treba da ima optimizaciju njihove efikasnosti.

Digitalna transformacija obuhvata sve segmente poslovanja kompanija u okviru informacionog društva, uvođenje elektronskih računa, elektronsko upravljanje poslovnim procesima i dokumentima, internu i eksternu komunikaciju sa zaposlenima i korisnicima posredstvom softverskih rješenja, uvođenje digitalnog marketinga, kao i upotrebu softvera za poslovnu analitiku  i prediktabilnost trendova poslovanja na lokalnom i globalnom nivou.

U kompanijama u Crnoj Gori informacione tehnologije se ne koriste u dovoljnoj mjeri i zato od Komiteta očekujemo  kontinuirane aktivnosti na pripremi kompanija za neminovni prelazak na digitalno poslovanje. Naš zadatak je da zajedničkim snagama ubrzamo proces digitalne transformacije društva, kroz aktivno uključivanje Komiteta u dijalog sa ministarstvima Vlade Crne Gore, koja su nadležna za razvoj informacionog društva i digitalnu transformaciju kod javne uprave. Do kraja tekuće godine će se održati prvi sastanak Komiteta.

Kako ste zadovoljni saradnjom sa državnim organima kroz Vaše komitete?

Miročević: Komitet za radne odnose bio je prvi komitet koji smo osnovali 2013. godine, a nedugo nakon toga oformljeno je još pet komiteta, i to za nekretnine, poreze, zdravstvo, suzbijanje sive ekonomije i zaštitu životne sredine. Kao što smo već pomenuli, uskoro kreće sa radom i Komitet za digitalnu transformaciju. Svi naši komiteti su dio Programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“, koji, u ovom trenutku, sprovodimo sa Ministarstvom finansija, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom turizma i održivog razvoja. Program je od osnivanja dobio podršku premijera Markovića, i kontinuirano uključujemo državne organe u zavisnosti od definisanih prioriteta Komore. Prošle godine smo i uručili zahvalnice predstavnicima ministarstava za poseban dopinos razvoju programa, a što dovoljno svjedoči o dobroj saradnji.

Inače, programom želimo da intenziviramo saradnju između privatnog i javnog sektora i podignemo nivo uzajamnog razumjevanja, kako bi se dao doprinos efikasnijem uklanjanju biznis barijera, ali i kvalitetnijoj pripremi zakonskih tekstova.  To bi, u krajnjem, trebalo dovesti do bolje primjene samih pravnih normi od strane javne uprave i privatnog sektora.  Saradnju promovišemo i kroz poslovne ručkove sa visokim predstavnicima Vlade Crne Gore i diplomatskim predstavnicima iz Američke ambasade u Crnoj Gori. Sve to treba da posluži dodatnom osnaživanju našeg partnerstva, a što će biti od koristi ne samo kompanijama članicama AmCham-a, nego i kompletnoj poslovnoj i društvenoj zajednici.

U okviru ovog Programa u decembru će se održati panel na kojem će učestvovati čak 5 ministara?

Miročević: Tako je. Imam priliku da najavim da će Američka privredna komora 12. decembra, u hotelu “Hilton” održati Gala večeru, a panelisti su ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, ministar finansija, Darko Radunović, ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, ministar zdravlja, Kenan Hrapović i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović. Čast mi je i zadovoljstvo da najavim i da će se na Gala večeri obratiti novoizabrana ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke.

Ovo će biti idealna prilika da, u otvorenoj panel diskusiji, razgovaramo o aktuelnim pitanjima i izazovima u oblastima na čijem su čelu naši uvaženi gosti, te dati osvrt na dosadašnju saradnju u okviru programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”.

Koji su planovi AmCham-a za narednu godinu?

Miročević: Ključne strateške oblasti na koje će AmCham biti usmjeren u narednom periodu, kroz rad komiteta, izvjesno su digitalna transformacija, aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije, te unapređenje radnog zakonodavstva i uopšte tržišta rada.

Kroz program “Partnerstvo za bolje okruženje”, nastavićemo da unaprijeđujemo javne politike, kao vodeći glas međunarodne biznis zajednice. Nastavićemo sa organizacijom brojnih događaja, u cilju međusobnog povezivanja naših kompanija članica, kao i poslovne zajednice i javne uprave.

Pored Izvještaja o poslovnoj klimi, kreiraćemo, odnosno ažuriraćemo, poziciona dokumenta naših komiteta koji će izraziti stav AmCham-a o određenim pitanjima, te dati konkretne smjernice za prevazilaženje izazova i problema sa kojima se suočavaju kompanije članice.

AmCham će svakako nastaviti sa društveno odgovornim aktivnostima, poput AmCham Internship Programa koji pruža priliku mladima da usvoje znanje i vještine u relevantnim kompanijama članicama AmCham-a, a u godini pred nama radićemo i na kreiranju novih mogućnosti za naše kompanije članice, ali i crnogorsko društvo u cjelini, oslanjajući se na mrežu AmCham-ova u Evropi, kojoj pripadamo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *