Airbnb će naredne godine ponuditi i svoje kuće

Dodajte komentar

Otkako su napravili revoluciju u dijeljenju domova, osnivači Airbnb-a su počeli da se pitaju: “Šta je sljedeće?”.

Uspješno su stvorili globalnu mrežu od više od 5 miliona domova, zakupaodavaca i smještaja pod kiriju, a njihov biznis vrijedi 38 milijardi dolara. Ali šta još može da ponudi Airbnb?

To je pitanje koje je podstaklo osnivača Joe Gebia da lansira 2016. godine “Airbnb” futures odjeljenje, “Samara”, namijenjen za razvoj novih proizvoda i usluga za kompaniju. Odgovor na to što bi mogao biti sljedeći “veliki korak “Airbnb-a” jeste: arhitektonski i urbanistički planer. “Airbnb” neće biti samo firma za upošljavanje, već i kompanija koja obezbjeđuje kuće.

Sada “Samara” najavljuje novu inicijativu pod nazivom “Dvorište” – potraga za dizajnom i prototipima novih načina izgradnje i dijeljenja kuća, vidljivo je iz njihove objave.

Prve testne jedinice postaće javne 2019. godine. Drugim rečima, to znači da Airbnb planira da distribuira prototip objekata iduće godine.

U principu, kuće će biti dizajnirane da se dijele od samog početka. Kako će tačno izgledati još se ne zna, ali koncept je jasan: biće optimalne za imovinu “Airbnba”, mjesta za svakoga ko je zainteresovan da ulaže u ovaj veliki posao.

Lokacije će takođe biti prilagodljive. To ne znači samo dodavanje nekoliko soba za iznajmljivanje sa dodatnim kupatilom. To znači stvaranje prostora koji se razvijaju i čak se transformišu u promjenjive potreba putnika, piše “Fast Company”. Vidjeli smo ovaj pristup u projektu “MIT CityToMIT” (koja je kasnije postala je kompanija “Ori”). “Ori” prodaje robotski namještaj, kao što su okviri za odjeću koji se protežu duž ravnih zidova i kreveta a koji se mogu spustiti sa stropa.

Prvi projekat je bio takozvani “Yoshino Cedar House” u Japanu. Razvijen je i izgrađen za izložbu House Vision u Tokiju.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *