SDP poziva na povećanje minimalne zarade

Dodajte komentar

Član Predsjedništva i portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić pozvao je juče još jednom Vladu da razmotri predlog tog političkog subjekta za povećanje minimalne zarade na 250 eura i uvođenje startnog neoporezivog dijela plate.

Stanić je istakao da će usvajanjem tih odluka svi biti na dobitku.

“Na dobitku će biti desetine hiljada radnika, država kroz veće poreze, kao i svi pošteni privrednici koji isplaćuju puni iznos zarada preko računa. Za našu Vladu je, izgleda, najbolje da teret punjenja budžeta prebaci na one koji imaju najmanje obične radnike, prosvjetare, ljekare i medicinske sestre, vlasnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima i penzionere”, kazao je Stanić u saopštenju.

Istakao je da za sve njih nema povećanja.

“Zato tajkuni mogu da ne plaćaju porez godinama, a i kad ga plaćaju da to rade na rate uz popuste. Običnim građanima koji žive sa malim platama je preko glave priče o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji oni ne osjećaju u svojim novčanicima”, rekao Stanić.

Prema njegovim riječima, Vlada Hrvatske je odlučila da od naredne godine poveća minimalnu neto zaradu na 404 eura, sa dosadašnjih 371.

“Tim povećanjem udio minimalne plate u prosječnoj se penje na 44,85 odsto. U Crnoj Gori je minimalna zarada 193 eura i ima učešće u prosečnoj od samo 37,5 odsto. Zahtjev SDP-a je da bude 250 eura ili 48 odsto prosječne, što bi bilo blizu onoga što zemlje u regiji imaju”, objasnio je Stanić.

Kako navodi, ni u jednoj zemlji regije ne postoji tako velika razlika u odnosu minimalne i prosječne plate kao u Crnoj Gori.

“Ono na šta stalno ukazujemo jeste da platu do 250 eura u Crnoj Gori prima 77 hiljada stanovnika, ili skoro 40 odsto ukupno zaposlenih kojih je oko 190 hiljada”, kazao je Stanić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *