Fond spasava opštine od bankrota

Dodajte komentar
Bijelo Polje

Da su finansije crnogorskih lokalnih uprava sve lošije kada su u pitanju sjeverna i centralna regija može se vidjeti po činjenici da se iz Egalizacionog fonda za funkcionisanje lokalnih uprava izdvaja sve više novca. S druge strane, prihodi lokalnih uprava su sve slabiji.

Tako je, prema podacima iz Izvještaja o realizaciji akcionog plana za sprovođenje strategije regionalnog razvoja Crne Gore, u 2014. godini iz Egalizacionog fonda za potrebe lokalnih uprava u sjevernoj regiji izdvojeno 15, a u 2017. godini 23 miliona eura.

Kada je u pitanju centralna regija u 2014. godini je izdvojeno osam, a prošle godine 10 miliona eura. Kada je u pitanju sjeverna regija u 2017. godini došlo je do drastičnog uvećanja za pet miliona eura, a među lokalnim upravama koje dobijaju sredstva iz Egalizacionog fonda na prvom mjestu se nalazi bjelopoljska lokalna uprava sa 6.350.000 eura. Na drugom mjestu je beranska lokalna uprava sa 4.091.000 eura, dok je pljevaljska lokalna uprava na trećoj poziciji sa primanjem od 2.828.000 eura. Posmatrajući rast prihoda iz Egalizacionog fonda u pljevaljskoj lokalnoj upravi od 2014. godine reklo bi se da su finansije najnestabilnije, jer su prihodi iz pomenutog fonda za četiri godine udvostručeni. Opština Plužine i dalje na sjeveru ima najstabilnije finansije i prihode, i jedina je opština na sjeveru koja ne dobija sredstva iz Egalizacionog fonda.

Kada je u pitanju središnji region, jedino Podgorica ne prima sredstva iz fonda, dok Nikšić na godišnjem nivou prima najviše sredstava, i u 2017. godini je ova opština dobila 5.515.000 eura. U južnoj regiji ulcinjska lokalna uprava jedina je koja dobija sredstva iz Egalizacionog fonda. Ta primanja su uravnotežena, tako da su 2014. iznosila 752 hiljade, a u 2017. godine 784 hiljade eura.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *