Bar-Boljare je autoput prijateljstva i saradnje

Dodajte komentar

Projekat izgradnje auto-puta Bar Boljare predstavlja put prijateljstva i saradnje koji vodi prosperitetu Crne Gore, kazao je u razgovoru za Dnevne novine regionalni direktor za Evropu i Latinsku Ameriku u kompaniji China road and Bridge corporation (CRBC) Gao Yuanhai.

On je, prilikom posjete crnogorskih novinara sjedištu CRBC-a u Pekingu krajem prošle sedmice, za Dnevne novine kazao da se auto-put Bar Boljare, koji gradi ta kineska kompanija, suočava sa kompleksnim zadacima, naročito kada je riječ o izgradnji konstrukcije.

“Duboko vjerujem da uz podršku Vlade Crne Gore možemo uspješno završiti projekat vijeka koji smatramo simbolom prijateljstva i saradnje”, istakao je Yuanhai, dodajući da je radove na auto-putu posljednji put obišao prošlog mjeseca i uvjerio se da je tim CRBC-a u potpunosti posvećen kvalitetu izvođenja radova, te da zaposleni rade predano kako bi projekat završili na vrijeme.

Prema njegovim tvrdnjama auto-put Bar Boljare već utiče na poboljšanje nacionalne ekonomije.

Odgovarajući na pitanje da li CRBC vidi potencijal za buduća investiranja u Crnu Goru, on ističe da su u kompaniji sigurni u napredak naše države, te da su spremni da učestvuju u poboljšanju crnogorske saobraćajne mreže i njenom interkontinetalnom povezivanju.

Zamjenik predsjednika CRBC-a Ye Chengyin je, tokom posjete crnogorskih novinara, odgovarao na pitanje da li su u CRBC-iju upoznati sa slučajem rijeke Tare i izmještanjem njenog korita za potrebe izgradnje auto-puta, te da li u postupku izgradnje vode računa o zaštiti životne sredine.

“Prije početka svakog projekta izrađujemo studije izvodljivosti koje obuhvataju zaštitu životne sredine, i prije završetka takvih studija ne počinjemo radove. To važi i za izgradnju auto-puta Bar Boljare. Trudimo se da održimo ravnotežu u zaštiti okruženja i sprovođenju projekta”, naglasio je Chengyin.

On je istakao da su u CRBC-iju zadovoljni kontinuiranom komunikacijom sa crnogorskom vladom i zajedničkom podrškom u implementaciji projekta.

“Vlada u Crnoj Gori poštuje ugovor. U svakom projektu ima uspona i padova, ali smo zadovoljni saradnjom”, kazao je Chengyin.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Snang, u razgovoru sa crnogorskim novinarima tokom drugog dana posjete, poručio je da Crna Gora sa EU treba da radi na infrastrukturnim projektima i čini dobro za cijeli Zapadni Balkan.

“EU šaljemo poruku-pridružite nam se! Zemlje Zapadnog Balkana ne primoravamo na saradnju kada je riječ o projektima, već su te zemlje shvatile da je sve što radimo u njihovom interesu”, istakao je Snang.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *