Njemačka pokreće istragu o poslovnoj praksi Amazona

Dodajte komentar

Njemačka regulatorna agencija pokrenula je istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki online trgovac Amazon dominantnu poziciju u odnosu prema malim trgovcima koji koriste njegovu internet stranicu kao platformu za trgovanje.

Savezna kancelarija za suzbijanje kartela u četvrtak je objavila da je zaprimio mnoge pritužbe trgovaca na poslovne prakse američkog giganta u području online prodaje.

“Amazon funkcioniše  kao svojevrsni ‘vratar’ za klijente. Zbog dvostruke uloge najvećeg trgovca i najveće platforme za trgovanje postoji mogućnost da ograničava ostale trgovce na platformi”, pojasnio je predsjednik kartela Andreas Mundt.

Po njegovim će riječima regulatori ispitati poslovne uslove koje Amazon nameće trgovcima za korištenje platforme za trgovanje, uključujući nedovoljnu transparentnost po pitanju raskida ugovora, kašnjenja plaćanja i uslova isporuke.

Iz njemačkog ogranka Amazona nisu odmah bili dostupni za komentar o istrazi njemačkih regulatora. Evropska komisija nedavno je takođe pokrenula preliminarnu istragu zbog pritužbi na poslovni model Amazona.

Amazonu je Njemačka drugo tržište po veličini. Američki gigant paralelno vodi dugotrajnu bitku s njemačkim sindikatima oko plata radnika u logistici i uslova njihova rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *