Da li će Rusija spasiti Deripasku sa 150 miliona dolara?

Dodajte komentar

Ruska vlada mogla bi kupiti do 50.000 tona aluminijuma za državne rezerve, pokazuje uredba objavljena u srijedu, što bi olakšalo poziciju sankcioniranog ruskog proizvođača Rusala.

Prema uredbi koja nosi datum od 26. novembra, vlada je za planiranu kupovinu izdvojila 10 milijardi rubalja (149 miliona dolara) na inicijativu ruskog tajkuna Olega Deripaske (bliskog predsjedniku Putinu) kazao je za Reuters izvor u ruskoj vladi.

Deripaska je veliki dioničar Rusala preko krovne kompanije En+ grupa, koja je bila i vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, a obuhvaćen je američkim sankcijama zajedno s drugim firmama u kojima ima značajne vlasničke udjele. Zbog tih sankcija poslovanje kompanija izuzetno je teško te su zapale u ozbiljne probleme.

Prema trenutnim razmatranjima kupovina aluminijuma za državne rezerve trebalo da bude jednokratna mjera, napomenuo je izvor iz vlade. U tekstu uredbe ne navodi se konkretan razlog kupovine kao ni vremenski okvir.

U Rusalu i njegovoj krovnoj kompaniji En+ grupi nijesu željeli da komentarišu informaciju o kupovini aluminijuma za državne rezerve. U ruskom ministarstvu industrije i trgovine nijesu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Ministar industrije i trgovine Denis Manutrov u avgustu je izjavio kako vlada ima rezervni plan za slučaj da sankcije Rusalu ne budu ukinute, a on uključuje i kupovinu aluminijuma za državne rezerve.

Obim planirane kupovine od 50.000 tona malen je i odgovara oko 17 odsto Rusalovog mjesečnog izvoza, ali bi kompaniji mogao poslužiti kao svojevrsno osiguranje ako mu ponestane gotovine, napominje analitičar ruske agencije za rejting ACRA Maksim Hudalov.

„Trenutno im zapadne finansijske institucije uskraćuju kredite a sada (Rusal) ima zajamčenog kupca”, pojasnio je Hudalov.

“Mislim da će to… biti korisno kao oblik podrške likvidnosti kompanije. Mislim da državne rezerve neće stvarno kupiti aluminijum ali će za kompaniju biti dragocjena mogućnost realizacije isporuke”, dodao je on.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *