BMW razmatra prebacivanje hibridnih vozila na isključivo električni pogon

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila BMW objavio je da može postići kod hibridnih automobila da se prebace na isključivo električni pogon u dijelovima gradova gdje su zagađenja vazduha vrlo velika.

Taj potez bi im pomogao da konkurišu tipovima vozila s isključivo električnim pogonom, a o njemu razmišljaju budući da mnogi gradovi pokušavaju da stvore zone unutar grada bez štetnih emisija.

Automobil bi tako automatski blokirao rad motora s unutrašnjim sagorijevanjem, kazao je član upravnog odbora BMW-a zadužen za razvoj Klaus Froehlich agenciji Reuters na sajmu automobila u Los Angelesu.

Zbog sistema povezivanja i navigacije kod BMW-ovih vozila, automobili se mogu preinačiti tako da automatski onemoguće rad motora, kazao je Froehlich, dodajući kako novi SUV X5 može prevaliti i do 80 kilometara isključivo na električni pogon.

BMW trenutno takvu tehnologiju prezentuje lokalnim vlastima u njemačkim gradovima koji bi mogli biti primorani da zabrane dizelske automobile zbog velikog zagađenja vazduha, a kako bi udovoljili propisima EU-a o čistom vazduhu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *