Najnapetiji samit G20 u istoriji: Ukrajina, Rusija, Bin Salman…

Dodajte komentar

Znalo se da će deseti summit zemalja G20, koji se ovaj vikend održava u Argentini, biti obilježen napetostima zbog trgovinskih pitanja i klimatskih problema, ali donedavno se nije pretpostavljalo da će dodatno eskalirati sukob Rusije i Ukrajine.

Čelnici dvadeset najvećih svjetskih sila, 19 država plus EU, na koje otpada 85 posto svjetskog BDP-a, sastaće se u petak i subotu u Buenos Airesu.

Zbog toga će na teren izaći oko 22 hiljade argentinskih policajaca, otprilike godinu dana nakon nasilnih protesta u Hamburgu u povodu održavanja istog skupa.

“Tema koja je upravo ‘izronila’ zove se Azovsko more”,  ističe Francois Heisbourg, savjetnik Fondacije za strateška istraživanja iz Pariza.

Na ruski upad na tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu, Ukrajina, koja nije članica G20, odgovorila je uvođenjem vanrednog stanja.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je zaprijetio da će zbog incidenta otkazati dugoočekivani bilateralni susret s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom.

Trump je kazao kako od svojih savjetnika za nacionalnu sigurnost očekuje izvještaj o situaciji u Ukrajini. Njihovi će zaključci biti “odlučujući faktor” za eventualni otkaz sastanka s Putinom .

Ruski će se predsjednik u Buenos Airesu susresti i s europskim čelnicima koji se neće libiti da osudi ruske poteze.

Odgovor Kine na Trumpove prijetnje

Kada je trgovina u pitanju, Heisbourga zanima hoće li se “Kina podići na zadnje noge” protiv Trumpa, koji je zadnjih dana na tu temu imao kontradiktornih izjava.

Američki predsjednik će se u argentinskoj prijestolnici susresti s kineskim vođom Xijem Jinpingom, što bi, bude li sastanka s Putinom, trebao biti drugi veliki ‘dvoboj’ na samitu.

Eskalacija osvetničkih carinskih poteza između Pekinga i Washingtona već trese svjetsku ekonomiju, a Trump je u ponedjeljak ponovio svoju prijetnju da će oporezivati sve kineske proizvode uvezene u Sjedinjene Države.

U utorak je pak govorio o “velikoj prilici” da se pod određenim uslovima postigne sporazum s Pekingom.

Nedavni samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) nakon žestokog prepucavanja američkih i kineskih predstavnika završio je u slijepoj ulici, bez zajedničkog saopštenja

Završna izjava u Buenos Airesu pokušaće da podstakne “racionalnu i pozitivnu” viziju trgovine, predviđa argentinski ministar spoljnih poslova Jorge Faurie.

Svijet je daleko od jedinstva proklamovanog 15. novembra 2008., nakon prvog samita G20 održanog u Washingtonu. Tada je u saopštenju slavljen “multilateralizam” koji će donijeti “blagostanje” svijetu potresenom finansijskom krizom.

Deset godina kasnije multilateralizam je potresen Trumpovom politikom “Amerike na prvom mjestu”, pobjedama populističkih čelnika na izborima širom svijeta i Brexitom.

Klima

Nijedna dobra namjera, koliko god bila uopštena, više ne postiže konsenzus.

Odnosi se to i na obećanu borbu protiv globalnog zagrijavanja, koju Francuska kao organizator Pariškog klimatskog sporazuma planira da brani u Buenos Airesu, svega nekoliko dana uoči otvaranja klimatske konferencije COP24 2. decembra u Poljskoj.

Francuski čelnik Emmanuel Macron svakako neće uspjeti da pridobije Donalda Trumpa koji je izašao iz Pariškog sporazuma i svakodnevno odbacuje ideju da čovjek utiče na klimatske promjene. U ponedjeljak je čak ignorisao projekcije istraživanja koje je naručio američki Kongres, a koje su pokazale da će klimatske promjene američku ekonomiju koštati milijarde dolara riječima “Ne vjerujem u to”, hladno je ogovorio Trump.

Ponovni susret Macrona i Trumpa trebao bi biti zanimljiv i zbog nedavne objave američkog čelnika na Twitteru u kojoj se rugao niskoj popularnosti francuskog predsjednika u anketama.

Nafta

Još jedna od delikatnih tema bit će nafta. Saudijska Arabija i Rusija, energetski divovi, mogli bi doći u iskušenje da smanje svoju proizvodnju kako bi zaustavili pad cijene nafte.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman, povratnik na međunarodnu scenu nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, tom bi odlukom mogao razljutiti Trumpa, velikog zagovornika jeftine nafte.

Dvojica čelnika neće imati službeni susret, no Trumpova pratnja ne isključuje “neformalan sastanak”.

Uslijed svih tih tenzija, samit bi trebalo ipak da nosi i jedno simboličko pomirenje – 36 godina nakon Falklandskog rata 1982., Theresa May će postati prva britanska čelnica koja će posjetiti Argentinu.

Izvor: Agencije

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *