Poreska uprava podnijela 15 prijava zbog utaje poreza i lažnih stečaja

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava je ove godine, uglavnom zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja, Upravi policije i Tužilaštvu podnijela 15 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka. Još jedan broj predmeta je u fazi pripreme za podnošenje inicijativa, rečeno je Pobjedi iz Poreske uprave.

Ove inicijative su, kako su objasnili, podnijete zbog sumnje na krivičnu odgovornost poreskih obveznika uočenu tokom inspekcijskog nadzora.

“Treba imati u vidu i da Poreska uprava učestvuje u obimnoj finansijskoj istrazi koju vodi Specijalno državno tužilaštvo, u okviru koje se sprovodi poreska kontrola 230 lica. Od toga je već 60 prvostepenih postupaka završeno”, kazali su iz Poreske uprave.

Dodali su da su, kroz inspekcijski nadzor i prikupljanje podataka dostupnih u bazi kojom raspolažu, pripremili informacije za vođenje predistražnih i istražnih postupaka u nadležnim institucijama.

“Na zahtjev MUP-a pripremljeno je 19 informacija, pri čemu se one odnose na 29 pravnih i 64 fizička lica. Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva pripremljene su 24 informacije koje se tiču 68 pravnih i 22 fizička lica. Na zahtjev Uprave za sprečavanje pranja novca pripremljeno je 28 informacija koje se odnose na 39 pravnih i 76 fizičkih lica. Postupci vezani za još osam zahtjeva još su u toku”, objasnili su iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *