Naftne kompanije optužene da su Nigeriji uzele oko šest milijardi dolara

Dodajte komentar

Sud u Milanu razmatra optužbe za korupciju protiv evropskih naftnih kompanija Eni i Šel u kontroverznom sporazumu sa Nigerijom.

Nevladine organizacije tvrde da je u tom naftnom sporazumu Nigerija izgubila oko šest milijardi dolara, piše Novac.hr.

Nevladina organizacija Globalni svjedok, koja vodi kampanju o ovom slučaju, izračunala je kako je takozvani OPL 245 sporazum iz 2011. godine oduzeo Nigeriji iznos koji odgovara dvostrukom godišnjem budžetu za obrazovanje i zdravstvo.

Eni i Šel optuženi su da su znali da će novac koji su isplatili Nigeriji biti korišćen za mito, ali kompanije poriču bilo kakve prestupe.

Ovaj skandal koji se razmatra na italijanskom sudu uključuje i bivše službenike obavještajnih službi MI6 i FBI, bivšeg predsjednika Nigerije, kao i sadašnje i bivše direktore ove dvije naftne kompanije.

Globalni svjedok već godinama istražuje sporazum kojim su Šel i Eni dobili pravo da istražuju OPL 245, morsko naftno polje u delti Nigera.

Naručili su novu analizu kako bi proučili na koji je način sporazum izmijenjen tako da ide u korist energetskih kompanija i zaključili su da je tokom projekta Nigerija izgubila 5,86 milijardi dolara, u poređenju sa uslovima koji su postojali prije 2011. godine.

Kompanija Eni kritikovala je analizu tvrdeći da proračun zanemaruje mogućnost da je Nigerija imala pravo da izmijeni sporazum i traži 50 posto udjela u prihodima od proizvodnje.

Međutim, Globalni svjedok i nevladine organizacije traže da se sporazum otkaže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *